Çin’den Tayvan hamlesi! Tatbikat denildi, ablukaya alındı

Yapılan bütün uyarılara rağmen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a ziyarette bulunması Çin'i sinirlendirdi. Çin ordusu ise dünyayı yeni bir savaşın kıyısına getiren gezinin ardından harekete geçti. Tayvan'ı neredeyse abluka içerisine alan tatbikat için eylemlere bu sabah onay verildi. İşte tatbikat bölgesinden ulaşan ilk görüntüler...

DÜNYA 04.08.2022, 10:04 04.08.2022, 10:12
Çin’den Tayvan hamlesi! Tatbikat denildi, ablukaya alındı

Çin'in bütün uyarılarının tersine Tayvan'a ziyarette bulunan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bu gezisinin yankıları devam ederken Çin sözlerinden geri adım atmadı ve günün erken saatlerinde harekete geçti.

Tam anlamıyla ablukaya alındı

Tayvan'ın etrafında 6 alanda “gerçek zamanlı” tatbikat düzenleyeceğini açıklayan Çin, gözleri kendi üzerine çekecek bir adım attı. Komünist Parti yönetiminde olan Çin medyasınca yayımlanan tatbikat haritasında Tayvan’ın tam anlamıyla abluka altına alındığı görülüyor.

Topçu atışları yapılacak

Pekin idaresi, “Büyük Abluka” şeklinde isimlendirilen bu tatbikat süresince farklı bir yabancı geminin veya uçağın bölgeye giriş yapmasını istemiyor. Tatbikat çerçevesinde Tayvan Boğazı boyunca topçu atışlarının gerçekleştirilmesi de planlanıyor.

Pekin geri adım atmıyor

Tatbikat alanından ulaşan ilk görüntülerde ise Çin güçlerinin yaşanan durum noktasında eyleme geçtiği açık ve net bir şekilde görülüyor. Tayvan'ın düzenlediği tatbikatlar için Birleşmiş Milletler yasalarını ihlal ettiği ve deniz ile hava ablukası manasına geldiğini aktarmasına rağmen Pekin düşüncesinden geri adım atmıyor.

“Provalar olası bir durumda savaş operasyonu olabilir”

Pekin yönetiminde olan yerel basın kuruluşları yaşanan tatbikatı “tekrar bir araya gelme operasyonlarının” provası şeklinde değerlendirdi. Gelişmeler ile ilgili açıklamada bulunan Çinli asker uzman Song Zhongping, “İleri de bir askeri çatışma olması halinde, mevcut durumda prova edilen operasyonel hareketlerin hızlı bir şekilde savaş operasyonlarına döndürülmesi olasıdır” dedi.

Çin ve Tayvan arasında ne olmuştu?

Daha öncesinde birlikte olan Çin ve Tayvan 1949 senesinde yaşanan iç savaş esnasında ayrıldı. Kafat Çin ada üstünde hak iddia etmeye devam ediyor. ABD ise Tayvan siyasetinde oldukça hassas bir denge üstünde yürüyor. Öte yandan, yalnızca Çin yönetimini gören ve diplomatik durumlarını Taipei yerine Pekin ile devam ettiren "Tek Çin" siyasetine uyuyor.

Yorumlar (0)