Bölgede tansiyon yükseliyor! Tayvan’dan Çin’in tatbikatlarına karşı hamle

Geçtiğimiz günlerde Çin’in bütün uyarılarına rağmen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan’a yaptığı ziyaret sonrasında meydana gelen gerilim gün geçtikçe artıyor. Yapılan bu ziyaretin ardından Çin, Tayvan çevresinde tatbikat yapmaya başlamıştı. Bu duruma ise Tayvan'ın lideri Tsai Ing-wen'den büyük bir tepki geldi.

DÜNYA 05.08.2022, 11:17 05.08.2022, 11:35
Bölgede tansiyon yükseliyor! Tayvan’dan Çin’in tatbikatlarına karşı hamle

Çin tarafından yapılan bütün uyarılara rağmen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan'a bir ziyarette bulunmuştu. Daha öncesinde de devam eden Tayvan ve Çin arasındaki egemenlik tartışmaları Pelosi'nin gelişi ile birlikte daha arttı.

Tayvan’dan tatbikatlara karşılık geldi

Pelosi'nin ziyaretinin sonrasında Çin askeri tatbikat başlatmıştı. Bu konuda Tayvan’dan da cevap geldi. Söz konusu durum ile ilgili sert bir tepki gösteren Tayvan'ın lideri Tsai Ing-wen, Çin'in tehditlerine karşı Tayvan’ın gerilimi daha da yükseltmeyeceğini ifade etti. Tsai, ülkesinin egemenliğini savunmaya devam edeceğini aktararak, Tayvan güçlerinin de tatbikat alanlarında teyakkuz düzeyini yükselttiğini kaydetti.

“Egemenliğimiz tehdit altında”

Bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada Tayvan'ın lideri Tsai Ing-wen, “Çin'in yaptığı hareketler oldukça sorumsuzca. Çin şu anda Tayvan etrafındaki uluslararası deniz ve hava koridorları içerisinde bulunuyor ve bölgelere füzeler fırlatıyor. Bu yaptığı hareketler tamamıyla sorumsuzca bir eylemdir. Bu şekilde bölgede görülen askeri tehditler daha artış gösteriyor" şeklinde ifade etti.

Tayvan lideri konuşmasının devamında, "Çin'in bu tutumu Tayvan Boğazı'nda oluşturulan statükoyu tahribat ediyor. Egemenliğimiz ihlal ediliyor. " ifadelerini kullandı.

“Gerilimi arttırmayacağız”

Çin’in bu hareketleri karşısında Tayvan’ın gerilimi tırmandırmayacağını söyleyen Tsai, “Biz yalnızca egemenliğimizi savunacağız. Pekin hükümetini bu konuda itidale ve akla davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Tayvan’dan teyakkuz seviyesi yükseltildi

Hükümetin havaalanlarında ve limanlarda gerçekleştirdiği eylemlerin problemsiz bir şekilde devam edebilmesi ve finans pazarının istikrarlı çalışmaları için gereken önlemlerin alındığını aktaran Tsai, Tayvan güçlerinin de tatbikat alanlarında teyakkuz düzeyini yükselttiğini ifade etti.

“Çin’e karşı duralım” çağrısı yaptı

Tayvan'ın çevre ülkelerinin ve dünyadaki demokratik iş birlikleri ile Pasifik- Hint alanında barışın korunması adına çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Tsai, "Uluslararası birlikteliği Tayvan'ın demokrasisine destek olmaya ve Çin'in akıl dışı ve tek taraflı askeri hareketlerine karşı çıkmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Çin’in tutumunu eleştirerek ortak bir açıklamada bulunan G7 ülkelerine teşekkür eden Tayvan lideri, “Tayvan Boğazı'nda istikrarı ve barışa destek olanlara minnettarım” dedi.

Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çin'in dün Ada etrafından gerçekleştirdiği askeri tatbikatlar noktasında attığı güdümlü füzelerin "kara suları" şeklinde gördüğü alanlara düştüğünü ifade etmişti.

Ne olmuştu?

Pelosi tarafından gerçekleştirilen ziyaretin sonrasında Çin Savunma Bakanlığı, Ada etrafında "bir dizi askeri tatbikat" gerçekleştireceğini açıklamıştı.

Ada'nın güneydoğusunda, güneybatı ile kuzey kesimlerinde hava ve deniz kuvvetlerinin katılım sağladığı ortak tatbikatlar, doğu kısmında ise konvansiyonel füze testi ile Tayvan Boğazı'nda uzun menzilli top atışı gerçekleştireceğini duyurmuştu.

7 Ağustos gününe kadar devam edeceği düşünülen tatbikatlar, Çin'in egemenlik anlaşmazlığı içerisinde olduğu Tayvan’ın etrafında fiili bir şekilde blokaj meydana getirmiş durumda.

Altı alanda gerçekleştirilen tatbikatlar sebebiyle bazı kesimler uçak ve gemi trafiğine durdurulurken, boğaz geçişi sırasında güvenlik kaygıları oluşmasıyla beraber seferler durma noktasına geldi.

Yorumlar (0)