Bakan Şimşek’ten 17 milyar TL’lik talimat: Hepsi incelemeye alındı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla kayıt dışı ile mücadele kapsamında başlatılan çalışma ile sahte fatura yoluyla gerçekleştirilen vergi kaçağı engellenecek.

EKONOMİ 15.05.2024, 10:44 Şeyda Gül
Bakan Şimşek’ten 17 milyar TL’lik talimat: Hepsi incelemeye alındı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla, 17 milyar liralık sahte fatura için inceleme başlatıldı. Bu çerçevede Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na bağlı 230 vergi müfettişi 50 ilde sahaya inerek 5 bin 100 mükellefi sahte fatura şüphesiyle incelemeye aldı. Müfettişlerce yürütülen incelemelerde bilerek sahte fatura kullanımına yönelik değerlendirmelerin artması planlanırken bu yönde bir tespitte bulunulması durumunda ağır cezalar uygulanacağı aktarıldı.

Vergi kaçaklığına yeni yol haritası

Organize vergi kaçakçılığı ile mücadelede de yeni yol haritası belirlenirken çalışan kurumlar arasında eşgüdüm artırılacak. Güçlendirilmiş inceleme süreci başlatılırken verginin yanı sıra kara para aklama incelemeleri de yapılacak. Bu kapsamda Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına (MASAK) ve diğer paydaşlar bir araya gelecek ve ortak yaklaşım geliştirecek.

Teknik takip, arama ve el koyma gibi koruma tedbirlerine başvurulacak

Ortak yaklaşım geliştirilirken Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve diğer ülkelerden önlemler değerlendirilecek ve bu çerçevede teknik takip, arama ve el koyma gibi koruma tedbirlerine sürecin en başından itibaren başvurulacak.

Sahte fatura nedir?

Gerçek bir işlem veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgelere verilen isim olan sahte faturayı mükellefler hiç vergi ödememek, vergi iadesinden faydalanmak veya daha az vergi ödemek ya da kolay yoldan işletme dışına para çıkarmak gibi amacıyla kullanıyor. Bu işlemlerin tamamı mevzuatta kaçakçılık suçu anlamına geliyor.

Yorumlar (0)