NASA duyurdu: Fırtına dünyaya yaklaşıyor!

ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'in ortaya çıkan şiddetli bir jeomanyetik fırtınayı tespit etti. NOAA'nın açıklamasına göre, Dünya’ya doğru ilerleyen bu fırtınanın geniş voltaj kontrol sorunlarına ve uydu navigasyon sistemlerinde aksaklıklara neden olabileceği söylendi.

DÜNYA 15.05.2024, 01:08 15.05.2024, 01:25 Melina Ay
NASA duyurdu: Fırtına dünyaya yaklaşıyor!

NOAA, Güneş'in ortaya çıkan şiddetli bir jeomanyetik fırtınayı tespit etti. Güneş'teki patlamaların neden olduğu bu jeomanyetik fırtınanın kaynağının ‘Bölge 3664’ olarak kullanılan ‘büyük ve karmaşık bir güneş lekesi seti’ olduğu belirlendi.

Radyo frekanslarında aksama bekleniyor

NOAA'nın açıklamasında, Dünya'ya doğru ilerleyen fırtınanın olası etkilerine dikkat çekilerek, genişleme aralığı kontrolünün sorunlarının meydana gelebileceği ve yörüngedeki uydularda ‘sürtünme, izleme ve yönlendirmenin yapılabileceğinin’ yaşanabileceği belirtildi. Ayrıca, söz konusu fırtınadan kaynaklanan uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo cihazlarının frekanslarında aksamalar olabileceği, parçaların kesintiye uğrayabileceği veya bazı cihazların hiç çalışmayabileceği uyarısında bulunuldu.

Patlamanın üzerinden 5 gün geçti

10 Mayıs'ta Güneş'te güçlü bir patlama meydana geldi. NASA, Güneş'teki bu büyük patlamanın görüntülerini kamuoyuyla paylaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Güneş'in yaşadığı bu patlamaların dağılımı 2005'ten bu yana ilk kez bu derece dereceli "Jeomanyetik Fırtına"nın yaşanabileceğini duyurmuştu.

Kuzey ışıkları nasıl meydana geldi?

Alabama ve Kuzey Kaliforniya eyaletlerindeki bilim insanları, söz konusu fırtınanın kutup ışıklarının gözlenebileceğini belirtirken, 2005'teki Güneş'teki şiddetli jeomanyetik fırtınayı hatırlatarak, bu olayların en düşük seviyede olduğunu vurgulamışlardı. Yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü frekansin iletişiminin sonucu Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) meydana geldi. Kuzey Işıkları, Türkiye dahil birçok ülkeyi izlemişti.

Güneş patlaması nedir?

Güneş patlaması, Güneş'in atmosferinde meydana gelen şiddetli patlamalara verilen genel bir terimdir. Bu patlamalar sonucunda binlerce atom bombasından daha yüksek enerji açığa çıkar ve milyarlarca megaton güçteki patlama nedeniyle uzaya ve dolayısıyla Dünya'ya da radyasyon verilir. Bu patlamalar genellikle kısa dalga radyo iletişimini etkiler Güneşte özellikle 2025 yılında yoğunlaşan patlamalar bekleniyordu. Bu tahminler değiştirildi ve 2024 yılında beklenmeye başlandı.

Elektrikler dünya genelinde etkilenecek

Her 11 yılda bir meydana gelen büyük patlamaların son derece şiddetli olduğu belirtiliyor. Bu durumda, dünya genelinde elektrikle etkilenebilecek, iletişimin kesilebileceği, bankacılık işlemlerinin durabileceği, hatta elektrikli motorların bile hareket edemeyeceği gibi spekülasyonlar gündeme geliyor. İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliwer Dowden'ın, olası bir enerji kesintisine karşı dayanıklı pilli radyo ve mum stoklamaya çağırması, bu spekülasyonları güçlendirdi. 2017'den bu yana en büyük güneş patlaması ise 13 Aralık'ta gerçekleşti ve iletişiminde aksaklıkların yaşandığı dünyanın çeşitli bölgelerinden raporlar geldi.

Yorumlar (0)