Markette 30 TL’ye satılıyor: Bedava dağıttı, duyan oraya koştu

Hatay’da bir çiftçi, istediği verimi alamadığı 80 dönüm arazideki soğanı dağıtacağını duyurmasının ardından vatandaşlar tarlaya akın etti. Market fiyatı 30 TL’yi bulan soğanı hayrına dağıtan çiftçi, "Soğan istediğimiz gibi olmayınca biz de hayrımıza bıraktık" dedi.

YAŞAM 10.05.2024, 11:53 Şeyda Gül
Markette 30 TL’ye satılıyor: Bedava dağıttı, duyan oraya koştu

Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Hatay’daki Amik Ovası’nda yetişen pek çok ürünün hasat zamanı başladı. Kumlu ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde bir aileye ait 80 dönümlük tarladaki soğanların hasat edilme mevsiminin gelmesiyle birlikte yeni bir hareketlilik yaşandı. Uygun ailesine ait tarlada yetişen soğanlar yeteri kadar büyüklüğe ve kaliteye ulaşamadı.

Soğanları hayrına vatandaşlara bıraktı

İşçi fiyatlarının pahalı olması ve soğanın kalitesiz olmasının yanı sıra 5 TL fiyat teklif edilmesi üzerine tarla sahibi kendince bir çözüm buldu. Soğanları hayrına vatandaşlara bırakan çiftçi, markette fiyatı 25 TL’ye satılan soğanın bedava dağıtacağını duyurdu. Bedava soğan sahibi olmak isteyen vatandaşlarsa kilometrelerce ötesinden tarlaya akın ettiler. Soğanın bir an önce tarladan kalkmasını sağlamaya çalışan tarla sahibi, yeni ürün ekmeyi planlıyor.

Arabalarla ve traktörlerle gelen insanlara bıraktık

Soğanın yeteri kalitede olmaması üzerine vatandaşlara hayır olarak dağıtmak istediklerini dile getiren 21 yaşındaki Mehmet Ali Uygun, soğandan zarar ettiklerini ve para etmediğini ifade etti. İşçilerin ücreti bile çıkmadığını kaydeden Uygun, soğanın tarla fiyatının 5 TL, marketlerde fiyatı 25 TL civarında olduğunu söyledi. Geçen yıl zarar etmediklerini ve bir şekilde sattıklarını vurgulayan Uygun, ama bu yıl insanlara hayrına bıraktıklarını belitti. “Tarlaya vatandaşların tamamı girdi ve koyunlar bile var. Soğan istediğimiz gibi olmayınca biz de hayrımıza bıraktık” diyen Uygun, bu tarlanın 80 dönüm bir arsası olduğunu kaydetti. Uygun, “Arabalarla ve traktörlerle gelen insanlara hayrımıza bıraktık” dedi.

Pazarda 25 TL

Soğan fiyatının markette 25 TL olduğunu dile getiren Dudu Dönmez, tarlada başak yapıldığını söyledi. Tarla komple toplanmadan bozulduğu için başakçıların geldiğinin bilgisini veren Dönmez, soğanda zarar gören tarla sahibinin hayrına dağıttığını ve insanların da burada topladığını aktardı. Dönmez, “Soğan para yapmıyor diyorlar ama pazarda 25 TL, neden para yapmadı diyorlar anlamadım” diye konuştu.

Canla başla soğan topluyorlar

Tarla sahibinin soğanları vatandaşlara hayrına bıraktığını söyleyen 65 yaşındaki Celil İnal, soğan her ne hikmetse tarlada kaldığını belirtti. “Şu an gördüğünüz soğan tarlada 5 TL iken marketlere gittiğimizde 30 TL civarında oluyor. Tarla sahibi hayrına bıraktı başka bir ürün ekmek için” diyen İnal, tüm Kumlu halkının, çevre köylerden olan Reyhanlı ve Kırıkhan’dan vatandaşların burada olduğunu belirtti. İnal, “Kışlık ihtiyaçlarını karşılamak için canla başla soğan tarlasında afara yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Duyduk ve buraya geldik

Soğan toplamak için Kırıkhan ilçesinden geldiğini belirten Mehmet Dertsiz, marketlerde 25 - 30 TL iken burada başak olduğunu duyduklarını söyledi. Kışlık ve yazlık soğanlarını toplayacaklarını anlatan Dertsiz, “Soğan tarlasında topladıklarımızı aracımıza doldurduk. Bu yaz soğanları yiyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)