Aliyev: ‘AGİT Minsk Grubu'nun feshedilmesinin zamanı geldi’

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan-Azerbaycan çatışmasının artık geride kaldığını belirterek, "AGİT Minsk Grubu ve ona bağlı tüm kuruluşların feshedilmesinin zamanı geldi" dedi.

DÜNYA 14.05.2024, 14:03 15.05.2024, 18:17 Buse Önder
Aliyev: ‘AGİT Minsk Grubu'nun feshedilmesinin zamanı geldi’

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ülkeye gelen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanı olan Malta Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Ian Borg ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Aliyev, görüşmede Azerbaycan'ın, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecini başlattığını ve barış anlaşması metninin Azerbaycan tarafından hazırlandığını ve müzakereye sunulduğunu ifade etti. Aliyev, barış sürecinin ilerlemesi için şu anda Azerbaycan ile Ermenistan arasında müzakere sürecinin devam ettiğini de belirtti.

‘Ermenistan- Azerbaycan çatışması tarih oldu’

Aliyev, "Ermenistan-Azerbaycan ihtilafının artık tarih olduğunu" vurgulayarak, AGİT Minsk Grubu'nun hiçbir faaliyette bulunmadığını dile getirdi. Aliyev, "Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırısı ve topraklarımızın işgali, AGİT'in kuruluşundan bu yana gündemde olmasına rağmen, AGİT Minsk Grubu'nun arabuluculuk mekanizması çatışmanın sonuçlarını ortadan kaldırmadı” ifadelerini kullandı.

‘AGİT Minsk Grubu’nun feshedilmesi gerekiyor’

AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının yıllarca sürdürdüğü müzakere sürecinin, Azerbaycan topraklarındaki işgalin sürdürülmesine hizmet ettiğini vurgulayan Aliyev, “Azerbaycan, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Şartı'na uygun olarak toprak bütünlüğünü ve egemenliğini sağlayarak işgale son verdi" dedi.

Aliyev, AGİT Minsk Grubu'nun ve ona bağlı kurumların feshedilmesi gerektiğini belirtti ve "Azerbaycan bu konuyu gündeme getirdi. Ermenistan'ın da bunu kabul etmemesi için hiçbir neden yok" ifadelerini kullandı.

AGİT barış müzakeresini destekliyor

AGİT Başkanı Ian Borg ise görüşmede Malta'nın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini ve barış anlaşması müzakere sürecini desteklediğini belirtti.

Toplantıda, AGİT çerçevesinde ulaşım bağlantıları konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Barışçıl çözüm amacıyla kurulmuştu

1992'de kurulan AGİT Minsk Grubu'nun eş başkanlığını ABD, Rusya ve Fransa yürütüyor. Grup, Karabağ sorununa barışçıl bir çözüm bulmak amacıyla kurulmuştu.

Yorumlar (0)