NATO sekreteri açıkladı: NATO, Ukrayna'ya uçak ya da asker gönderecek mi?

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş ile ilgili değerlendirmeler yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "NATO askerleri ve uçaklarının Ukrayna'da bulunmaması gerektiği hakkında müttefikler hemfikir" ifadeleriyle Ukrayna'ya uçak ya da asker gönderilmeyeceğini tekrarladı.

GÜNDEM 04.03.2022, 16:54
NATO sekreteri açıkladı: NATO, Ukrayna'ya uçak ya da asker gönderecek mi?

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş ile ilgili birtakım değerlendirmeler yaptı.

“Putin, güçlerini geri çekmeli”

Kremlin yönetiminin amacına değinen Stoltenberg, “Herhangi bir koşula bağlamadan Putin, güçlerini geri çekmeli. Bu Putin'in savaşı, Putin’in kendisi bu savaşı seçti ve barışçıl, egemen bir ülkeye saldırdı. NATO mukabele gücünü şu an hazırlıyoruz. Savunmak için biz buradayız. Hedefimiz; söz konusu bu savaşın Ukrayna dışına geçmesini engellemek. Kremlin'in hedefi ise burada bir etki alanı ortaya koymak" sözlerini kullandı.

NATO’nun şu an, hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu iddia eden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Rusya, saldırıdan sonra en yüksek bedeli ödüyor" yorumunu yaptı.

Ukrayna'daki savaşı hemen durdurması ve bütün askeri güçlerini koşulsuz bir şekilde Ukrayna'dan geri çekmesi yönünde Putin’e çağrı yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, önümüzdeki günlerde Ukrayna’daki yıkım ve ölümün daha kötü olmasının ihtimal dahilinde olduğu noktasında uyarılarda bulundu.

“NATO, savaşın tarafı olursa çok fazla sivil zarar görür”

Bu savaş daha çok yıkıma sebep olmamalı sözlerini kullanan Stoltenberg'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“Bu savaş daha çok yıkıma yol açmamalı. Topkeyûn bir savaşa NATO olarak adım atmak istemiyoruz. Bu sebeple olabildiğince ağır yaptırımlarla ve olabildiğince destekte bulunarak NATO kuvvetlerinin orada bulunmamasını sağlamaya gayret ediyoruz. Burada bizim temel amacımız; NATO üyesi olan ülkelerde yaşayan 1 milyar kişiyi korumak. NATO söz konusu bu savaşın bir tarafı olursa çok fazla sivil insan zarar görür.”

“Uçuşa yasak bölge yıkıma yol açar”

Ukrayna’nın “uçuşa yasak bölge” talebine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Stoltenberg, “Uçuşa yasak bölge daha çok yıkıma yol açar. Hem askerî hem de finansal anlamda Ukrayna'ya destek ve yardım sağlıyoruz. Bu şekilde Rusya işgalinin daha çok ilerlemesinin önüne geçiyoruz. Bu konuya çözüm bulmak adına Rusya, derhal masaya oturmalı.”

Yorumlar (0)