Merkez Bankası Başkanı Erkan tarih verdi: "Zirveyi göreceğiz"

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023'ün dördüncü enflasyon raporunu açıkladı. 2024, 2025 ve 2026 yılları için enflasyon tahminlerini paylaşan Erkan, Mayıs 2024'te enflasyonun zirve değerine ulaşacağını söyledi. Kasım, ocak ve mayıs aylarında yaşanacak geçici yükselişlerin sebeplerini sıralayan Erkan, "Gelecek yılın ikinci yarısında hızlı düşüş dönemi başlayacak." dedi.

EKONOMİ 02.11.2023, 11:55 02.11.2023, 12:01 Hakan Öksüz
Merkez Bankası Başkanı Erkan tarih verdi: "Zirveyi göreceğiz"

2023'ün dördüncü enflasyon raporunu kamuoyuna açıklayan Türkiye Cumhuriyeti (TCMB) Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, fiyat istikrarını sağlamak için en kısa sürede dezenflasyonu sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için zorlu bir mücadele vermek zorunda olduklarına değinen Erkan, "Süreç uzun olacak. 2024'ün ikinci kısmında dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Haziran ile eylül arasında akaryakıt fiyatları, enflasyon üzerinde belirleyici oldu"

Haziran ile eylül ayları arasında enflasyon üzerinde en çok belirleyici olan unsurun "akaryakıt" olduğuna vurgu yapan TCMB Başkanı, "Kurdaki artış, bundan etkili oldu. Yönetilen fiyatlarda ve vergilerde kısa süre içinde güncellemeler yapıldı. Bütün şokların aynı döneme denk gelmesi, bozulmaya sebebiyet verdi. Bu şokların önemli ölçüde enflasyona yansıdığı görülüyor. Bununla birlikte eylül ayı enflasyonu, belirtilen şokların enflasyon üzerindeki etkisinin tamamlanmaya yakın olduğunu gösteriyor." dedi.

Kira fiyatları vurgusu

Yüksek enflasyonun yıllara yayılmasının etkilerinin kira fiyatlarında da görüldüğünün altını çizen Erkan, "Kira fiyatlarındaki yükseliş, önemli ölçüde devam etse de büyükşehirlerde artışın yavaşlama eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bunun enflasyona yansıması zamanla olacak. Enflasyon beklentisindeki bozulmanın yavaşladığı görülüyor. 2024 yılında dezenflasyonu tesis etmek istiyoruz." açıklamasını yaptı.

2024, 2025 ve 2026 yılları için enflasyon tahminleri açıklandı

"Kredi kartları üzerinden yapılan harcamalar hale daha yüksek olsa da ılımlı bir seyir izlediği söylenebilir." diyen Erkan, "Kur korumalı mevduatta 300 milyar lira azalış görülürken rezervlerimiz artıyor. Kur oynaklığında göze çarpan bir iyileşme var. Bu yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58'dir. 2024 sonu için yüzde 36 olan enflasyon tahminimiz, 2025 yılı için yüzde 14 olarak revize edilmiştir." ifadelerini kullandı.

"Mayıs 2024'te enflasyon zirve değerine çıkacak"

Enflasyonda kasım, ocak ve mayıs aylarında geçici yükselişlerin yaşanacağının altını çizen Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Kasım ayında doğal gaz kullanımı kaynaklı olarak enflasyonda yükseliş bekleniyor. Ocak ayında ise asgari ücrette yapılacak güncelleme, enflasyondaki artış üzerinde etkisini gösterecek. Mayıs 2024'te enflasyon zirve değerine çıkacak. Ardından dezenflasyon süreci başlıyor. Şu an dezenflasyondan önceki geçiş dönemindeyiz." dedi.

"Mayıs ayından sonra hızlı düşüş olacak"

Parasal sıkılaştırmanın sürdürüleceğini kaydeden Erkan, "Enflasyonda göze çarpan bir iyileştirme olana kadar devam edeceğiz. 2024 yılında bu önlemlerin etkisini göreceğiz. Mayıs ayında enflasyon yüzde 70 ila 75 civarına çıkacak. Daha sonra hızlı bir düşüş yaşanacak." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)