İsrail ile BAE arasında ilk iş birliği imzası!

İlişkilerinde normalleşmeye giden BAE ile İsrail arasında ilk iş birliği anlaşmasına imzalar atıldı.

DÜNYA 01.09.2020, 14:49
İsrail ile BAE arasında ilk iş birliği imzası!

1979'da Mısır, 1994'te Ürdün ile normalleşme anlaşması imzalayan İsrail'in Arap ülkelerinden normalleşme anlaşmasını vardığı üçüncü ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu.

Tel Aviv yönetimi ile Abu Dabi yönetimi arasında ilk iş birliği anlaşmasının sağlık alanında imzalanması beklenirken, ilk imza bankacılık ve finansal alanda atıldı.

İki ülke arasındaki iş birliği anlaşmasına ilişkin İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası ile İsrail Maliye Bakanlığı tarafından imzalanan anlaşma kapsamında, BAE-İsrail arasında bankacılık ve finansal alanda iş birliğine gidilmesinin kararlaştırıldığı vurgulandı.

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilişkilerin normalleştirilmesi kararının ardından yapılan ilk anlaşmanın, BAE ile İsrail arasında karşılıklı yatırım ve iş birliğinin artırılmasına yardımcı olacağını ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde de iki ülkenin sağlık bakanları görüşmüş ve sağlık alanında iş birliğine gidilmesi kararı alınmıştı. İlk imzalanan anlaşmanın sağlık alanında olacağı açıklanmasına rağmen hamle bankacılık ve finansal alandan geldi.

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, çok yakında peş peşe sağlık, havacılık, turizm ve ticaret alanlarında anlaşmaların imzalanacağını, bu imzaları yeni anlaşmaların izleyeceğini bildirdi.

İsrail ile BAE arasında arabuluculuk yapan ABD'nin Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos'ta basın karşısına çıkmış ve İsrail ile BAE arasında ilişkilerin tamamen normalleştirmesi kararı alındığını duyurmuştu.

Yorumlar (0)