F-35 krizi! BAE toplantıyı iptal etti...

ABD, BAE ve İsrail üçgeninde F-35 krizi çıktı. BAE, üçlü toplantıyı iptal etti.

DÜNYA 25.08.2020, 09:03 25.08.2020, 13:15
F-35 krizi! BAE toplantıyı iptal etti...

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında arabuluculuk yaparak normalleşme sürecine zemin hazırlayan Amerika Birleşik Devletleri, barış anlaşması sonrası rotasını BAE'ye çevirerek F-35 satışı planlamaya başlamıştı.

Dün İsrail'e giden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bir anlamda nabız yoklamış, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise BAE ile normelleşmenin İsrail'in bazı fikirlerini değiştirmediğini söylemiş, BAE de dâhil olmak üzere Arap ülkelerine F-35 satışı yapılmasına karşı olmaya devam ettiklerini bildirmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu sözlerine atıfta bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail’in niteliksel askerî üstünlüğüne dair yasal bir zorunluluğu bulunduğunu ve buna uyacaklarını vurgulamış fakat BAE ile de 20 yıldan fazla güvenlik ilişkilerinin bulunduğunu dile getirerek açık kapı bırakmıştı.

Hem İsrail'in F-35 satışına karşı duruşu hem de ABD'nin "ne şiş yansın ne kebap" yaklaşımından rahatsız olan Birleşik Arap Emirlikleri, önümüzdeki günlerde yapılacak BAE-ABD-İsrail üçlü toplantısını iptal ederek hem ABD'ye hem de İsrail'e mesaj verdi.

İsrail ile normalleşme anlaşmasının kendi açısından her şeyi yoluna koyacağını zannederek yanıldığını gören BAE'nin, toplantı iptaliyle yaptığı restine İsrail ve ABD'den nasıl bir karşılık geleceği merak ediliyor.

Yorumlar (0)