Ermenistan'ın iki seçeneği var: Ya 50 milyar dolar ya da toprak...

Ermenistan'ın 28 senedir işgal altında tuttuğu topraklara verdiği zararın hesaplandığı öğrenildi. Söz konusu ülkenin, 50 milyar dolarlık zararı karşılayamaması halinde toprak verme gibi bir zorunluluğa sahip olacağı ifade edildi. 

DÜNYA 19.11.2020, 08:56 19.11.2020, 15:52
Ermenistan'ın iki seçeneği var: Ya 50 milyar dolar ya da toprak...

Ermenistan, Azerbaycan karşısında hezimete uğramasının ardından Dağlık Karabağ'dan çekilmeye yönelik karar oldu. Ermeniler, 28 senedir işgal altında tuttuğu bölgelerden ayrılmaya başladı. 

Ermenistan, 27 Eylül 2020 tarihinde başlayan ve bir buçuk ay boyunca devam eden savaşta hem personel hem de askerî teçhizat bakımından ağır kayıplara uğradı. Azerbaycan tarafından darbe vurulan Ermenistan ordusu, yenilgiyi hazmedemediği için köyleri terk etmeden önce ateşe vermeye başladı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ordusunun geri çekildiği topraklara gitti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, işgal altında bulunan yerleşim alanları, hastaneler, mescitler, okullar, abideler ve mezarlıkların Ermeniler tarafından yerle bir edildiğini kaydetti.

Aliyev, söz konusu yerlerdeki maddi ve manevi zararın uluslararası uzmanlar eşliğinde hesaplanacağını belirterek, konunun uluslararası mahkemelere taşınacağını ve Ermenistan'dan tazminat isteneceğini söyledi. 

Söz konusu açıklamanın ardından Ermenilerin geri çekilmek zorunda kaldığı topraklardaki zararın belirlenmesi için harekete geçildiği öğrenildi. Ermeni işgalinden azat edilen topraklara uluslararası kuruluşlar ile uzmanların çağrılacağı ifade edildi. Zararın tespit edilmesinden sonra Ermenistan'a karşı tazminat davasının açılabileceği aktarıldı. 

Ermeni askerlerinin ateşe verdiği yerleşim bölgeleri ile ormanlık alanlarda oluşan kaybın yanı sıra Dağlık Karabağ'da bulunan tarım arazileri ile cıva ve altın bakımından zengin maden yataklarında meydana gelen zararın tek tek hesaplanacağı, bunlar için tazminat isteneceği belirtildi. 

Ermenistan tarafından senelerdir işgal altında tutulan Dağlık Karabağ'da zararın yaklaşık 50 milyar dolar olduğuna dikkat çekildi. 

Tazminat kararı verilmesi ve Ermenistan'ın ödemeyi gerçekleştirememesi durumunda toprak vermek zorunda kalabileceği, geçmişte bu tarz olayların yaşandığı ifade edildi. 

Diğer yandan, Azerbaycan hükümeti, Dağlık Karabağ bölgesindeki hasarın görüntülenmesi için yabancı medya kuruluşlarının çağrılması gerektiğine, söz konusu görüntülerin mahkemeler için önem arz edeceğine dikkat çekiyor.

Yorumlar (0)