İşte hezimetin görüntüsü! Ermenilerden geriye kalanlar...

Ermenistan karşısında tarihî bir zafer elde eden Azerbaycan'ın azat ettiği Şuşa şehrinde Ermeni askerlerinden geriye çelik başlıklar kaldı. 

DÜNYA 18.11.2020, 15:35
İşte hezimetin görüntüsü! Ermenilerden geriye kalanlar...

Şuşa, hem tarihî hem de kültürel bakımından Azerbaycan'ın simgelerinden biri olmasının yanı sıra bölgeye hâkim bir coğrafi konuma sahipti. Söz konusu şehir, Dağlık Karabağ'ın en büyük şehri olan Hankendi istikametinde yer alması nedeniyle stratejik bir öneme sahip olduğu için Ermeniler tarafından 8 Mayıs 1992 tarihinde işgal edilmişti. 

27 Eylül 2020'de Ermeni işgali altındaki topraklarını kurtarmak üzere operasyon başlatan Azerbaycan, Şuşa şehrini de 28 sene sonra geri almayı başardı.

Azerbaycan'ın 300 civarında yerleşim bölgesini işgalden kurtarması üzerine Ermenistan, Karabağ Savaşı'nı bitiren anlaşmayı imzalamak zorunda kaldı. Ermenistan, bu anlaşma ile Laçin, Kelbecer ve Ağdam'dan çekilmeyi kabul etti. Azerbaycan ile Ermenistan arasında sağlanan ateşkesin denetimini gerçekleştirmek için bölgede Türk-Rus Ortak Gözetleme Merkezi'nin kurulmasına karar verildi.

Bu anlaşmanın acı verici olduğunu söyleyen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinde hain ilan edildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise senelerdir devam eden Ermeni işgaline son verildiğini ve şanlı bir zafer elde edildiğini söyledi. İşgal altındaki toprakların kan dökülmeden geri verileceğini belirten Aliyev, Ermenistan'ın teslim olmak zorunda kaldığını ifade etti. 

Böylece sivilleri zorla yerlerinden eden Ermenilere, 28 sene sonra kurtarılan Şuşa şehri de adeta mezar oldu. 

Azerbaycan askerlerinin Şuşa şehrinde temizlik çalışması gerçekleştirdikleri ve Ermeni askerlerine ait çelik başlıkları topladıkları görüldü. 

Yorumlar (0)