Ermenistan mahkemelerde sürünecek!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin Başkomutanı İlham Aliyev, terör devleti Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan'ın öz topraklarında 30 sene boyunca yaptığı yıkımlar sebebiyle uluslararası mahkemelerde yargılanıp hesap vereceğini belirtti.

DÜNYA 17.11.2020, 14:59

Dün, eşi Mihriban Aliyeva ile birlikte muzaffer Azerbaycan ordusunun terör devleti Ermenistan'ın işgalinden azat ettiği Cebrail ve Fuzuli kentlerini ziyaret eden Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, önce Fuzuli kenti ve Şuşa kenti arasında yapılacak yeni asfalt yolun temel atma törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Yeni yolun büyük değere sahip olduğunu vurguglayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bu projenin işgalden azat edilen topraklarda hayata geçirilen ilk proje olması bakımından büyük anlamının bulunduğunu, Şuşa kentinin kurtarılmasıyla terör devleti Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı direnmesinin artık bir anlamının kalmadığını dile getirdi.

Düşman devlet Ermenistan'ın 10 Kasım 2020 tarihinde kapitülasyon imzalamak durumunda kaldığını belirten İlham Aliyev, Şuşa kentinin işgalden kurtarılmasının Azerbaycan ordusunun gücünü, profesyonelliğini, askerlerin kahramanlığını ve büyük cesaretini gösterdiğini; Şuşa operasyonunun, dünya savaş tarihinde özel bir yer alacağını, Şuşa operasyonunun kahraman Azerbaycan askerlerinin tepelerden, dağlardan, patikalardan geçerek hafif silahlarla gerçekleştirdiğini, Şuşa kentinin kurtarılmasının Azerbaycan'ın şanlı zaferi olduğunu ifade etti.

Zararlar hesaplanacak

Terör devleti Ermenistan'ın ve Erivan yönetiminin yerleştirdiği Ermenilerin bölgede 30 yıl boyunca yarattığı zararın tek tek hesaplanacağını, ilk etapta mağdurların tüm haklarının Azerbaycan devleti tarafından ödeneceğini, insanların kendi ata yurtlarına dönüş yapacağını, tüm sıkıntılar giderildikten sonra da Ermenistan'ın uluslararası mahkemelerde bunların hesabını tek tek vereceğini söyledi.

Elektrik direklerini bile söküp götürdüler

Sorunun çatışma aşamasının sona erdiğini, sorunun siyasi çözüm aşamasına geçildiğini, bu aşamada da Azerbaycan'ın istediğini elde ettiğini ve edeceğini kaydeden İlham Aliyev, düşmanı (Ermenistan) kapitülasyon imzalamak zorunda bıraktıklarını, bugüne kadar 30 yıldır işgal altında kalan Ağdam, Kelbecer ve Laçın kentlerinin de Azerbaycan'a geri verileceğini hatırlattı.

"Bakın onlar nasıl vahşilikler yapıyor." diyerek topraklardan çıkan Ermenilerin okulları, binaları, evleri, yaktıklarını, ağaçları kestiklerini, elektrik hatlarını kırdıklarını, elektrik direklerini götürmeye çalıştıklarını ve tüm dünyanın bunları gördüğünü vurgulayan Aliyev, "Ne vicdanları var ne de ahlakları var." dedi.

Yere diz çöküp bayrağı öptü

Direksiyona geçtiği zırhlı araçla Fuzuli kent merkezine gelen ve burada yere diz çökerek Azerbaycan bayrağını öpen Aliyev, öptüğü bayrağı göndere çekti.

Fuzuli kentinin şehir merkezinin ve köylerinin harabe durumunun yüreğini sızlattığını belirten İlham Aliyev, tüm dünyanın Ermeni vahşiliğini bilmesini isteyerek, bunu tüm dünyaya göstereceklerini ifade etti.

"Buralardan sanki vahşi bir kabile geçmiş"

Diğer şehirler de durumun aynı olduğunu, sanki bu topraklardan vahşi bir kabilenin geçtiğini, her şeyi yakarak, yıkarak ve yağmalayarak Azerbaycan'ın dinî ve kültürel mirasını silmek istediklerini ancak dar zaman sebebiyle Ermenilerin büyük ölçüde başarısız olduğunu kaydeden Azerbaycan Cumhurbaşkanı, yıkılan Fuzuli kentinin Ermeni faşizminin canlı şahidi olduğunu, artık tüm dünyanın bunu görmesi gerektiğini, 30 yıldır yapıldığı gibi sessiz ve kayıtsız kalınmaması gerektiğini, bu kayıtsızlığın Ermeni işgalini 30 yıl boyunca pekiştirdiğini vurguladı.

"44 gün boyunca tehdit mesajları aldım"

44 gün süren çatışmalarda çok sayıda ülkeden sıkça tehdit mesajları aldıklarını ve sürekli baskı gördüklerini de açıklayan Aliyev, kimsenin Azerbaycan'ın önünü kesemeyeceğini söylediğini, "sonuna kadar gideceğiz" dediğini, düşmanın şartları kabul etmesi gerektiğini belirttiğini ve neticede öyle de olduğunu dile getirdi.

Aliyev, "İşgalcileri topraklarımızdan kovduk. Toprak bütünlüğümüz tamamdır. Tarihî öz topraklarımızda ikinci bir Ermeni devletinin oluşumuna izin vermedik. Hiçbir statünün olması mevzubahis değildir. Çok sayıda etnik gruptan oluşan tek bir Azerbaycan devleti var. Tüm milletlerin ve dinlerin bireyleri bu topraklarda barış ve huzur içinde yaşıyor. Ermeni halkı da yaşayacak." dedi.

Hudaferin köprüsünden İran'a mesaj!

İran sınırındaki Azerbaycan'ın tarihî Hudaferin köprüsüne de giden ve Azerbaycan bayrağını öperek göndere çeken İlham Aliyev, eşi Mihriban Aliyeva ile hatıra fotoğrafları çektirdi. Aliyev, tarihi köprüyü işaret ederek, "Burası Azerbaycan-İran sınırıdır, dostluk sınırıdır" dedi.

"Cebrail yakılıp yıkılmış"

Cebrail kent merkezinde de Azerbaycan bayrağını göndere çeken İlham Aliyev, harabe hâldeki Cebrail kentinde de incelemelerde bulundu.

Burada da tüm binaların yıkıldığını, sadece kendileri için kışla yaptıklarını, diğer tüm altyapıyı yok ettiklerini söyleyen Aliyev, "Bunun hesabını uluslararası mahkemelerde tek tek verecekler." dedi.

"Uluslararası uzmanlar zararı hesaplayacak"

Uluslararası uzmanların gelerek Ermenilerden geriye kalan 30 yıllık hasarı hesaplayacaklarını açıklayan Aliyev, giderayak Kelbecer'i yıkan, ormanları katleden, binaları ve okulları yakan düşman, tüm bunların da hesabını verecek. Onlar bizim bir daha buraya dönmeyeceğimizi sanıyordu. Ama yanıldılar. Azerbaycan halkı geri döndük. Tüm buraları yeni baştan inşa edeceğiz."

Yorumlar (0)