Çok nadir görülen bir virüs ortaya çıktı! İnsandan insana bulaşıyor!

Son olarak 2004 senesinde bir kişide görülen Chapare virüsü yeniden ortaya çıktı. 1 hastanın virüsü bulaştırdığı 2 sağlık çalışanının yaşamını yitirmesi üzerine, uyarılarda bulunuldu.

DÜNYA 17.11.2020, 15:33
Çok nadir görülen bir virüs ortaya çıktı! İnsandan insana bulaşıyor!

Koronavirüs pandemisinin esir aldığı insanlık için yeni bir virüs tehlikesi daha ortaya çıktı.

3 ölüme neden oldu

Chapare virüsünün Latin Amerika And Dağları ülkesi Bolivya'da sağlık çalışanlarının arasında yayıldığı ve üç ölüme neden olduğu kaydedildi.

İnsandan insana geçiyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne bağlı araştırmacılar, Ebola'ya benzeyen kanamalı ateşe sebep olan bir virüs grubuna mensup ve çok nadir bir şekilde görülen Chapare'nin Bolivya La Paz'da insandan insana geçtiğini kaydetti.

1 hasta 2 sağlık çalışanına bulaştırdı

Amerikalı bilim insanları 2019 senesinde La Paz'da iki kişinin Chapare virüsünü üç sağlık çalışanına bulaşmasına yol açtığını ve bunun ardından bir hasta ve iki sağlık çalışanın ölümüne sebep olduğu sonucuna ulaştı.

Son olarak 2004 yılında görülmüştü

Öncesinde yalnızca bir Chapare vakası kaydedilmişti. 2004 senesinde La Paz'ın yaklaşık olarak 600 kilometre doğusunda bulunan Chapare isimli bölgede bir kişide virüsün olduğu biliniyordu.

CDC'den yapılan açıklamada, enfekte olmuş hastalar arasından bir kişinin ambulans doktoru ve gastroentoloji uzmanına da Chapare virüsünü bulaştırdığını onayladı.

Bedensel sıvı ile taşınabiliyor

Ardından iki sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini aktaran Cossaboom, birçok bedensel sıvının bu virüsü taşımaya yönelik potansiyelinin olduğuna inandıklarını kaydetti.

Farelerden insanlara bulaşıyor

Virüsün fareler tarafından taşındığı ve insanlara bulaştırıldığı düşünülüyor. Bedensel sıvılar ile bulaşan virüsleri kontrol etmek, koronavirüs gibi soluma yöntemiyle bulaşan virüslere oranla daha kolay.

Belirtileri neler?

Cossaboom, Chapare hastalarının göstermiş olduğu belirtileri karın ağrısı, ateş, diş eti kanaması, kusma, cilt döküntüsü-kızarması, gözlerin arkasında ağrı gibi sıraladı.

Amerikan Tropikal Tıp ve Hijyen Derneği'nce yapılan yıllık toplantıda sunulan bulgular, insandan insana bulaşabilir ve gelecekte yeni salgınlara işaret etmesi açısından büyük bir öneme sahip olabilir.

Virüs üzerinde kapasitesini algılamak ve kontrol altına almak üzere çalışmalar ise sürüyor.

Yorumlar (0)