Karabağ'a da demokrasi götürek!

Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni başkanı Joe Biden'a partisinden Türkiye ile ilgili küstah bir çağrı geldi. Demokrat senatörler Joe Biden'a mektup yazarak, Türkiye'nin Ermenistan'a karşı Azerbaycan'a silah desteği sağladığını, Türkiye'ye karşı politika değişikliğine gidilmesi gerektiğini savundular.

GÜNDEM 15.11.2020, 13:07
Karabağ'a da demokrasi götürek!

Bir grup Demokrat senatörün, aynı zamanda kendi başkanları olan ABD Başkanı Joe Biden'a yazdığı mektup, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff'in kendi internet sitesinde yayınlandı. Demokrat senatörler, Joe Biden'dan resmen göreve başladıktan hemen sonra Karabağ'daki durum sebebiyle Türkiye ve Azerbaycan'a yönelik politika değişikliğine gitmesini istedi.

Açıklamalar ve Türkçesi

Mektupta yer alan açıklamalar ve esasen kastedilenler şöyle:

1. Barışı memnuniyetle karşılıyoruz ancak... (Ermenistan'ı daha kötü bir son bekliyordu, önüne geçildi)

2. ... ancak anlaşma maddeleri kısa ve uzun vadeli problem yaratacağı için endişeliyiz, çünkü Dağlık Karabağ'ın nihai statüsü ile ilgili herhangi bir madde yok. (Ne güzel de Ermenistan'ın 28 yıllık işgali kanıksanmıştı, şimdi bölgede sadece Türkler ve Ruslar var. Ermenistan da tek başına kaldı. Azerbaycan da toprakları aldı. Ermenistan ne alacak, hiç böyle bir madde yok!)

3. ABD ve uluslararası toplum kararlı bir şekilde hareket etmedikleri için trajik son yaşandı. (Ermenistan'a destek verseydik, Azerbaycan o toprakları geri alamazdı.)

4. Hep Türkiye ve Azerbaycan'ın savaş söylemlerine karşı sabırlı davrandık ve sonuç ortada. (Diyalog yoluyla çözüm diye diye ne güzel 28 yıldır uyutuyorduk. Türkiye ve Azerbaycan bastırıp aldı, Ermenistan'a ne kaldı?)

5. Sayın Biden! Beyaz Saray'a geçtiğinizde Karabağ'a yönelik demokrasiyi, insan hak ve özgürlüklerini, kendi kaderlerini tayin etme hakkını güçlendiren bir politika uygulama gücünüz olacak. (28 yıldır Azerbaycan'ın topraklarını ne güzel işgal etmiştik, tüm hak ve özgürlüklerini ellerinden almıştık. Azerbaycanlıların kaderlerini de tayin etmiştik. Şimdi kendi kaderlerini tayin ediyorlar. Tıpkı Irak, Afganistan ve Suriye'de olduğu gibi Karabağ'a da demokrasi götürelim.)

6. Azerbaycan'a askeri yardımı keselim. (Zaten Ermenistan'a yaptığımız yardımın yanında devede kulak. Onu da Ermenistan'a verelim.)

7. AGİT Minsk Grubu eş başkanı olarak Dağlık Karabağ'ın statüsü ile ilgili müzakerelere katılalım, mayınların temizlenmesine iştirak edelim, insani yardım sağlayarak Ermeni sığınmacıların geri dönmelerini destekleyelim. (28 yıldır halledeceğiz diye oyaladık ama yutmadılar. Kendi göbek bağlarını kendileri kestiler. Yine halledeceğiz diye girip Ermenistan için bir şeyler koparalım.)

8. Türkiye, NATO üyesi olduğu hâlde ABD çıkarlarına aykırı hareket etti. Türkiye'ye yönelik politikaları gözden geçirelim. Ermenistan'la ilişkilerimizi güçlendirelim. (Türkiye'yi ABD'nin kölesi yapamıyoruz. Türkiye'yi köleleştirecek bir yol bulalım. "Ermenistan'ı Trump yönetimi yalnız bıraktı" diyerek suçu eski döneme atalım ve Ermenistan'ın gönlünü alıp bölgede bir üssümüz olabilmesi için gerekli askerî desteği sağlayalım.)

Amerikan politikası diliyle hazırlanan mektubun meali aslından baştan sona bu şekilde.

Mektupta Ermenistan ile ilgili yer verilmeyenler ise şunlar:

İlk saldıran, sivilleri vuran, savaşta askere karşı bile kullanılması yasak silahları sivillere karşı kullanan, savaş ve insanlık suçu işleyen, üç ateşkesin üçünü de ilk 10 dakika içinde ihlal eden, 28 yıldır işgalini sonlandırmayan, BMGK kararlarını hiçe sayan, işgalden vazgeçmek yerine daha fazla işgale girişen...

Yorumlar (0)