Aliyev'den Putin'e: Türkiye'siz anlaşma çöptür!

Rusya'dan olası, Ermenistan’dan kati beklenen provokasyona karşı Türkiye’nin Karabağ'da olmasını Aliyev'in istediğini belirten Azerbaycan Milletvekili Melahat İbrahimqızı, Aliyev’in Putin’e, “Türkiye’siz anlaşma olmaz. Türkiye yoksa o kağıt parçası çöptür” ifadesini kullandığını söyledi.

GÜNDEM 15.11.2020, 09:21
Aliyev'den Putin'e: Türkiye'siz anlaşma çöptür!

Dağlık Karabağ’a konuşlanacak Rus-Türk barış gücü güçlerinin 5 sene olan görev süresinin imzalanan anlaşmaya göre Azerbaycan devletinin istemesi durumunda uzatılabileceğini ifade eden Azerbaycan Milletvekili Melahat İbrahimqızı, Rusya'nın olası, Ermenistan’ın ise kati beklenen provokasyonuna karşı Türkiye devletinin Karabağ'da olmasını Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in istediğini açıkladı. Melahat İbrahimqızı, anlaşma ile ilgili Aliyev’in defalarca Putin’e, “Türkiye’siz anlaşma olmaz. Türkiye yoksa o kağıt parçası çöptür” ifadelerini kullandığını belirtti.

SİHA'lar olmasaydı...

Türkiye'nin yüksek teknolojiye sahip İHA (insansız hava aracı) ve SİHA’larının (silahlı insansız hava aracı) sayesinde Dağlık Karabağ'daki "Vatanseverlik Operasyonu"nun 44 günde sonuca ulaştığını Yeni Şafak’tan Yasemin Asan'a anlatan Melahat İbrahimqızı, “SİHA ve İHA’lar olmasaydı netice 4 ay mı, 4 sene mi sürerdi bilemiyoruz ancak Azerbaycan'ı askerî açıdan çok güçlendirdi, öz topraklarımızı özgürleştirmemize vesile oldu, toprak bütünlüğümüz sağlandı” diye konuştu.

Türkiye’nin her bağlamda desteğinin öneminin altını çizen Azerbaycan Milletvekili İbrahimqızı, bu harekâtta devletlerden birinin 2 cumhurbaşkanı, 2 savunma bakanı, 2 dışişleri bakanı vardı sanki. Hiçbir devletin 2 cumhurbaşkanı, 2 savunma bakanı, 2 dışişleri bakanı yoktur. Azerbaycan çok daha güçlüydü.” dedi.

"Aliyev, Putin'in yüzüne söyledi"

"Anlaşma gereğince Azerbaycan istemezse Rusya'nın bölgede kalması mümkün değil" diyen Azerbaycan Milletvekili, Rusya'dan olası, Ermenistan’dan kati beklenen provokasyona karşı Türkiye’nin Karabağ'da olmasını Aliyev'in istediğini, anlaşmanın imzalandığı gün telekonferansla İlham Aliyev’in defalarca Rusya Başkanı Vladimir Putin’in yüzüne karşı “Türkiye’siz anlaşma olmaz. Türkiye yoksa o kağıt parçası çöptür” vurgusu yaptığını bildirdi.

Türk askerlerinin olduğu yerde özgürlük ve barış vardır

Anlaşma kapsamında Rusya bölgede nasıl hareket edecekse, Türkiye'nin de o şekilde hareket edeceğini, Rusya ne yapacaksa Türkiye'nin de onu yapacağını, Rusya nerede olacaksa Türkiye'nin de orada olacaağını söyleyen Melahat İbrahimqızı, Türkiye'nin olmaması durumunda bu anlaşmanın geçerliliğini yitireceğini belirterek, "Türkiye her zaman Azerbaycan’da olmuştu, bugün de Azerbaycan’da olacak, gelecekte de olacak. Türk askerlerinin olduğu her yerde özgürlük ve barış vardır.” şeklinde konuştu.

Demir yolu ve modern kara yolu

Anlaşmada geçen "Nahçıvan koridoru" maddesinin çok kritik olduğunun altını çizen Melahat İbrahimqızı, Türkiye’nin Azerbaycan'la sınırının olmasının çok değerli olduğunu; siyasi, ekonomik ve stratejik bağlamda büyük bir fırsat olduğunu, Azerbaycan'ın gücüne güç kattığını, Türkiye ile Azerbaycan'ın arasında en kısa zamanda uluslararası standartlarda modern demir yolu ve kara yolu inşa edileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)