Erdoğan 2028'de aday olabilir mi? İşte masadaki iki seçenek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu benim son seçimim olacak." şeklindeki açıklaması, siyasetin gündemine bomba gibi düştü. Peki Erdoğan, 2028'deki seçimde aday olabilir mi? Bunun için masada 2 seçenek var. Detaylar haberde...

SİYASET 11.03.2024, 20:41 Hakan Öksüz
Erdoğan 2028'de aday olabilir mi? İşte masadaki iki seçenek

Seçim çalışmaları kapsamında mitingler düzenleyen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, cumartesi günü İstanbul'da yaptığı açıklamayla şaşırttı. Erdoğan, "Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim benim için son olacak. Benden sonraki kardeşlerim, emaneti devralacak." demişti.

Anayasa'nın 101. maddesi ne diyor?

Anayasa'nın 101. maddesi gereğince cumhurbaşkanı, 5 yıllığına göreve geliyor, bir kişi en çok iki kez cumhurbaşkanı seçilebiliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu an görevdeki ikinci dönemini yaşıyor.

İlk seçenek: Erdoğan'ın görev süresi dolmadan seçimleri yenilemek

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2028 yılında yeniden aday olabilir mi? Bunun gerçekleşebilmesi için 2 seçenek var. Cumhurbaşkanının görev süresi dolmadan TBMM tarafından "seçimlerin yenilenmesi" kararı verilirse, cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabiliyor. Bunun için 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. Cumhur İttifakı'nın vekil sayısı 313. Bu seçeneğin uygulanabilmesi için Cumhur İttifakı'na yeni katılımlar gerekiyor.

2 dönem şartı esnetilecek mi?

Diğer seçenek ise Anayasa'nın 101. maddesinde değişikliğe gitmek. Yerel seçimler sonrası anayasa değişikliği çalışmalarına hız verileceği biliniyor. O çalışmada 2 dönem şartının esnestilebileceği iddia ediliyor.

Yorumlar (0)