DEVA Partili Metin Gürcan tahliye edildi

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) kurucu üyelerinden Metin Gürcan, tahliye edildi. Gürcan, siyasi ve askeri casuslukla suçlanıyordu. 29 Kasım 2021’den bu yana tutukluydu ve 35 senelik hapis istemiyle yargılanıyordu.

SİYASET 11.05.2022, 17:55 12.05.2022, 12:37
DEVA Partili Metin Gürcan tahliye edildi

DEVA (Demokrasi ve Atılım Partisi) kurucu üyelerinden Metin Gürcan, bugün tahliye edildi. Siyasi ve askeri casusluk suçlamasıyla yargılanan Gürcan, 29 Kasım 2021 tarihinden bu yana tutuklu bulunuyordu. 35 senelik hapisle yargılanan siyasetçinin yargılama süreci, bugün Ankara’daki 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmayla devam etti. Duruşmada mahkeme heyeti, Metin Gürcan’ın tutuksuz yargılanmasına hükmederek tahliyesine karar verdi.

“Gürcan’ın paylaşımlarında gizli bilgi bulunmuyor”

Metin Gürcan’ın avukatı Yusuf Şahin, duruşmanın ardından bir televizyon kanalına verdiği röportajda şunları aktardı: “Savunma Sanayi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın mahkemeye sunduğu cevapta görüldüğü üzere müvekkilim Metin Gürcan’ın paylaşımlarında herhangi bir gizli bilgi bulunmadı. Ancak Milli Savunma Bakanlığı ise aleyhte yanıt verdi. Milli Savunma Bakanlığı, bazı paylaşımların gizli bilgiler içerdiğini savundu. Ancak bizim savunmada belirttiğimiz ve şu anda gizli bilgi olarak nitelendirilen paylaşımlar, geçmişte Milli Savunma Bakanlığı’nın gizli olmadığını belirttiği paylaşımlardan ibarettir.”



Gürcan, Kasım 2021’de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı

Metin Gürcan, soruşturma süreci kapsamında 26 Kasım 2021 tarihinde gözaltına alındı ve 3 günlük gözaltı sürecinin ardından da 29 Kasım günü tutuklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Metin Gürcan’ın para karşılığında siyasi ve askeri casusluk yaptığı; “PKK elebaşlarının konumlarının belirlenmesi amacıyla saha çalışmaları yaptığı”, “S-400’lerin konumlandırılması hakkında bilgi verdiği”, “insansız hava araçlarını ihraç etmek isteyen ülkelerin listesini paylaştığı”, “Türkiye’nin Suriye ve Libya’daki etkinliği hakkında bilgi verdiği”, “Afrin Operasyonu öncesinde yaşananları yabancı hükümetlerle paylaştığı”, “Türkiye’nin bazı ülkelerdeki askeri birlikleri hakkındaki bilgileri yabancılara verdiği” yönündeki suçlamalar iddianamede yer almıştı. 

Gürcan’ın bu bilgileri yabancı hükümetlere sağlaması karşılığında ise siyasi ve askeri casusluk, casusluk amacıyla zincirleme açıklama yapmak suçlamalarında 35 seneye kadar hapsi isteniyordu.

Yorumlar (0)