Hazırlıklar başladı, Türk döneri tescillenecek

Türk mutfağının önde gelen lezzetlerinden olan dönerin 'geleneksel ürün adı' olarak tescil edilmesi için Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) yaptığı başvuru, AB Resmi Gazetesi'nde resmi olarak duyuruldu.

EKONOMİ 25.04.2024, 11:01 Melina Ay
Hazırlıklar başladı, Türk döneri tescillenecek

İlanda, ince ve yatay olarak dilimlenmiş etlerin pişirmeden önce yoğurt veya süt, biber veya domates püresi, tuz, çeşitli otlar ve baharatlarla terbiye edildiği söylendi. Dönerin şişlenmesi sırasında ise et katmanlarının arasına yatay olarak dilimlenmiş yağ yerleştirildiği açıklanıyor. İlan, dönerin içeriğinde büyükbaş hayvan eti veya koyun eti, dana kıyma veya koyun kıyma veya bu etlerin karışımları ile tavuk etinin kullanılabileceği ifade edildi.

İlanda, dönerin 1800'lü yılların başından itibaren İstanbul'dan Osmanlı İmparatorluğu'nun farklı şehirlerine yayıldığı ve lokantalarda ile hanlarda pişirilip satıldığı belirtildi. Öte yandan, Takiyüddin'in el yazmalarında dönerin dikey olarak pişirilmesine dair bir bilgiye 1546 yılına kadar rastlandığı bulgusuna erişildi.

‘Dönmek’ kelimesinden türemiş

İlanda, dönerin 1962'den 1979'a kadar Türklerin Avrupa'ya ve özellikle Almanya'ya yoğun göçü sırasında kültürel bir simge haline geldiği anlatıldı. Dönerin adı ve üretim süreci Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine yayıldığı zamanlarda değişmeden kaldığı ifade edildi. Aynı ilanda, dönerin Avrupa'da en popüler sokak yiyeceklerinden biri olduğuna dikkat çekiliyor ve döner teriminin ‘dönmek’ kelimesinden türediği ve yemeğin adının geleneksel pişirme yöntemiyle ilişkili olduğu vurgulanıyor.

İlk adım atıldı

İlanda, et dönerin, kırmızı etin şekline göre yaprak biçiminde dilimlendiği ve kıyma veya karışık olarak sınıflandırılabileceği belirtirken, dönerde hayvansal olmayan proteinler, nişasta, nişasta içeren maddeler, soya ve soya ürünlerinin bulunması gerektiği dile getirildi. İlanın AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasıyla dönerin AB tarafından ‘Geleneksel Ürün Adı’ tescil sürecinin ilk adımı atılmış oluyor. Döner, 3 aylık itiraz süresinin dolmasının ardından tescil edilecek ve Türkiye'den AB'de tescillenen ilk geleneksel ürün adı olacak.

Yorumlar (0)