IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi: Herkes birbirini ihbar ediyor

Maliye’nin IBAN hesaplarına yönelik denetiminin ardından, ağır vergi cezasından kurtulmak isteyenler birbirlerini şikayet etmeye başladı.

EKONOMİ 22.04.2024, 19:50 Buse Önder
IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi: Herkes birbirini ihbar ediyor

Maliye’nin IBAN hesaplarına yönelik denetimi, vergi kaçakçılığından kaçınmak isteyenleri birbirlerini ihbar etmeye yönlendiriyor. Sadece IBAN ile tahsilat yapanlar değil, IBAN hesaplarını başkalarına kiraya verenler ve yakınlarına kullandıranlar da ihbar ediliyor. Hatta, IBAN hesaplarını kiralayanlar, kiraladıkları işletmeleri ve kişileri de ihbar ediyor.

Vergi cezasından kurtulmak için, IBAN hesabını kiraladığı halde, bilgisi olmadığını iddia ederek, kiraladığı kişileri ve işletmeleri ihbar edenler çoğunlukta. Maliye’nin bu denetim çalışmasının ardından, IBAN yoluyla tahsilat yapan işletmeler ve kişiler, vatandaşlar tarafından ihbar edilmeye başlandı.

Yetkililer, IBAN kullanımının oldukça yaygınlaştığını, IBAN hesap kiralamasının neredeyse bir sektör haline geldiğine dikkat çekiyorlar.

İlk kez bu derece denetim olacak

Konu hakkında görüşüne başvurulan Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu; Maliye’nin IBAN denetiminin son derece önemli olduğunu belirterek, banka hesaplarının zaman zaman Maliye tarafından denetlendiğini ifade etti.

Tolu, IBAN hesaplarının ilk kez bu derece yaygın ve yoğun olarak denetime tabi tutulacağını, ilk belirlemelere göre IBAN hesaplarına milyarlarca TL havale/EFT yapıldığını vurgularken, "Bunların vergisel yönden sorgulanmasının son derece normal, yapılacak denetimlerle IBAN hesap kiralamasının ve IBAN hesaplarının yasalara aykırı kullanımlarının da önüne geçilebileceğini, bu denetimler sonucunda hazineye vergi ve vergi cezasından oluşan ciddi tutarda kaynak aktarımı olabilir" dedi.

Maliye, IBAN çalışmasına nasıl karar verdi?

Maliye, yoğun ve yaygın denetim çalışmaları sonucunda, mal ve hizmet satış bedellerinin kredi kartlarından ziyade yoğun bir şekilde IBAN yoluyla tahsil edildiğini tespit etti. IBAN’ların bir kısmının işletmeler adına, bir kısmının ise işletme sahiplerinin yakınları adına kayıtlı olduğunu, bazı IBAN’ların ise başka kişilere kiralandığını belirledi. Maliye, milyarlarca TL’yi bulduğu ifade edilen vergi kaybını ve kaçağı belirlemek için IBAN hesaplarına odaklanmış durumda.

Hangi sektörlerde IBAN’la tahsilat daha yaygın?

IBAN’la tahsilatı en çok perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmeler, mobilya satıcıları, gece eğlence merkezleri, lüks restoranlar, güzellik merkezleri, spor salonları, değerli taş satıcıları, astrologlar, doktorlar, avukatlar gibi sektörlerde görmekteyiz.

Alıcılar neden IBAN’a yönlendiriliyor?

İşletmeler, kredi kartı komisyonu ödememek veya satışları kayıt dışı bırakmak için müşterilerini IBAN’a yönlendiriyor. Ancak, bunların gözardı ettiği bir husus var: Bankalar, işlemleri Maliye ile paylaşıyor. Bankacılık sistemindeki para hareketlerinin Maliye’nin bilgisi dışında olması mümkün değil.

Maliye IBAN’la tahsilat yapanlara ne yapacak?

Maliye, IBAN ile tahsilat yapanları tek tek çağırıp izah isteyecek, fatura veya benzeri belge düzenleyip düzenlemediklerini soracak ve bu belgelerin ibrazını isteyecek. Fatura veya benzeri belge düzenlenmişse herhangi bir sorun olmayacak. Düzenlenmemiş ise, bu satışlar kayıt dışı olarak kabul edilecek. Ayrıca, işletmelere ilişkili kişi statüsünde kabul edilen kişilere (eş, çocuk, anne, baba gibi yakın akrabalar ile sekreter, işçi gibi işletme çalışanları) ait IBAN’larla yapılan tahsilatlar da sorulacak.

IBAN kiralaması yapanlara ne tür cezalar gelecek?

IBAN’la tahsilat yapan ancak fatura veya benzeri belge düzenlemeyen veya mükellefiyet açtırmadan bu işleri yapanlara gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, kayıt dışı bıraktıkları satışlar üzerinden KDV tarhiyatları yapılacak, 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek, gecikme faizi istenecek. Ayrıca, faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

IBAN kiralaması yapanlar cezalandırılacak mı?

Tahsilat yapılan IBAN hesaplarının çoğunun 3. kişilere ait olduğu ve bu hesapların kiralandığı anlaşıldı. IBAN’larını kiralayan kişilerin, hesaplarına yatan milyonlarca TL’den haberi olmadığı ortaya çıktı. Bu kişilere, kira bedelleri üzerinden cezalı gelir vergisi, geçici vergi ve KDV tarhiyatları yapılacak, bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek ve ayrıca gecikme faizi istenecek. Ayrıca, bu kişiler MASAK mevzuatına aykırı işlemlerinden dolayı savcılıklara sevk edilecekler.

Yorumlar (0)