Aşırı kahve ve çay tüketimi, susatır mı? Uzmandan beslenme tavsiyeleri

Ramazan ayında nasıl beslenmek gerekiyor? Aşırı kahve ve çay tüketimi, susuzluğa neden oluyor mu? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğçe Yılmaz, merak edilen sorulara yanıt verdi.

SAĞLIK 22.03.2024, 14:15 23.03.2024, 13:49 Hakan Öksüz
Aşırı kahve ve çay tüketimi, susatır mı? Uzmandan beslenme tavsiyeleri

İftar sonrası akşam saatlerinde ve sahur vaktinde aşırı kahve ve çay tüketiminin, ertesi gün susuzluğa yol açıp açmadığı konusunda VM Medical Park Samsun Hastanesi'nde görevli Dyt. Tuğçe Yılmaz'dan açıklamalar geldi. 

"Kahve ve çay, su atılımının hızlanmasına sebep olur"

Ortalama olarak kilogram başına tüketilmesi tavsiye edilen su miktarının 35 mililitre olduğunu kaydeden Yılmaz, "Ramazan ayında vücudun su ihtiyacını karşılamak zor olabiliyor. İnsanlar daha çok kahve ve çay gibi içeceklere yönelebiliyor. Bu içeceklerin, diüretik etkileri vardır. Vücuttan su atılımının hızlanmasına sebep olurlar. Üstelik suyun yerini de tutmazlar ve ertesi gün daha fazla susamanıza sebep olabilirler." dedi.

İftar ile sahur arasında su tüketimi nasıl olmalı?

Oruç tutanların baş ağrısı yaşamamak için günde asgari 1,5 litre su tüketmesi gerektiğini vurgulayan Dyt. Tuğçe Yılmaz, "İftar ile sahur arasındaki saatlere yaymaya çalışın su tüketimini. Orucunuzu bir bardak suyla açın. Yatmadan bir saat öncesine kadar su için. Aksi halde gece tuvalete kalkma sıklığınız artabilir, bu da uyku kalitesini etkiler. Şunu unutmamak lazım; suyun dışındaki hiçbir içecek, su yerine geçmez." ifadelerini kullandı. 

"Su ağız kokusunu önler, bağırsak tembelliğini giderir"

İftar ile sahurda baharatlı ve tuzlu gıdalardan uzak durmak gerektiğini kaydeden Yılmaz, "İçeceklerinize rulo tarçın, taze nane yaprağı, yaş zencefil ve taze limon dilimleri eklemek, midenizi rahatlatabilir. Böylece yeme isteğini de bastırmış olursunuz. Salataya sofrada daha çok yer verin. Öte yandan suyu ihmal etmeyin. Ağız kokusunu önlemede ve bağırsak tembelliğini gidermede suyun önemi büyük." dedi.

Yorumlar (0)