Ramazan’da gün boyu susamamak için ne yapmalı? İşte tarifler…

Sahurda susuzluğu önlemek ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmek, Ramazan ayında oruç tutanlar için önemli bir hedef haline geliyor. Beslenme uzmanları, lifli ve proteinli yiyeceklerin tercih edilmesinin yanı sıra, su tüketimine de dikkat edilmesini öneriyorlar.

SAĞLIK 14.03.2024, 16:59 15.03.2024, 18:03 Buse Önder
Ramazan’da gün boyu susamamak için ne yapmalı? İşte tarifler…

Ramazan ayında oruç tutanlar için sahur öğünlerinin ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Gün boyu süren açlık ve susuzluğa karşı vücudu hazırlamanın en etkili yolu sağlıklı ve dengeli bir sahur yapmaktan geçiyor. Beslenme uzmanları, sahurda standart kahvaltı öğünlerinin dışına çıkarak, tok tutacak ve susuzluğu önleyecek alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

İstanbul Beykent Üniversitesi Hastanesi'nden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dilem İrkin Koçan, gün boyu süren susuzluğa karşı sahurda yenilen yiyeceklerin önemine dikkat çekiyor. Koçan'a göre, lifli ve proteinli besinler tüketmek, susuzluğu azaltmada ve tokluk hissini artırmada önemli bir rol oynuyor.

Yulaf sizi tok tutabilir

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dilem İrkin Koçan, sahur öğünlerinde sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek çeşitli önerilerde bulundu.

Koçan, yoğurt ve yulaf karışımının ideal bir seçenek olduğunu belirterek, yoğurdun hem protein hem de probiyotik kaynağı olduğunu vurguladı. Yulafın ise içerdiği lif sayesinde tok tutucu özelliği olduğunu dile getiren Koçan, bu karışıma meyveler ekleyerek kan şekerini dengeleyebileceğimizi ve kırmızı meyvelerin antioksidan özelliğinden faydalanabileceğimizi ifade etti.

‘Şekersiz kompostolar su tüketimini destekler’

Kahvaltı alternatifi olarak sebzeli omletlerin tercih edilebileceğini belirten Koçan, avokado gibi yağ içeriği olan besinlerin tüketiminin de arttığını ve protein kaynağı yumurta ile birlikte tok tutucu etkisi olduğunu söyledi.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı, sahurda tuzlu yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, tuzlu gıdaların susatıcı etkisinin olduğunu dile getirdi. Sahurda sıvı alımının da önemine değinen Koçan, şeker ilavesiz kompostoların su tüketimini destekleyebileceğini belirtti.

Koçan uyardı: Sucuk ve salamdan uzak durun

Özellikle sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden kaçınılması gerektiğini belirten Koçan, bunların susatıcı etkisinin yüksek olduğunu ifade etti. Ayrıca, börek, çörek, pasta gibi hamur işi tarzı yiyeceklerin de susatıcı etkisinin olduğunu belirtti ve bu tür yiyeceklerin sahurda tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Sahurda bol miktarda su tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Koçan, aynı zamanda ev yapımı az tuzlu ayranın da tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Mineral ihtiyacının maden suyuyla karşılanabileceğini ifade eden Koçan, sindirim sistemini rahatlatmak için nane ve zencefil eklenmiş ayranın tercih edilebileceğini sözlerine ekledi.

İşte susuzluğa iyi gelecek sağlıklı tarifler

Şef Serap Türkel Özbayraktar da gün boyu oruç tutanların susuzluk problemine iyi gelebilecek alternatif ve sağlıklı tarifler paylaştı. Özbayraktar'ın önerdiği "Meyveli Yulaf Lapası ve Ekmek Üstü Avokadolu Poşe Yumurta" tarifleri, sahur için ideal seçenekler olarak öne çıkıyor.

Meyveli Yulaf Lapası Tarifi ve Yapılışı

Şef Serap Türkel Özbayraktar'ın verdiği sahura özel meyveli yulaf lapası tarifi şu şekilde;

Malzemeler:

4 yemek kaşığı yulaf

1 su bardağı süt

Üzeri için:

Çilek

Frambuaz

Muz

Kaju

Antep fıstığı

Yapılışı:

Süt ve yulaf tencereye alınarak kısık ateşte kıvam alıncaya kadar 6-8 dakika pişirilir.

Pişirilen yulaf tabağa alınır ve üzerine taze meyveler ile kuruyemişler eklenerek servis edilir.

Ekmek Üstü Avokadolu Poşe Yumurta Tarifi ve Yapılışı

Serap Türkel Özbayraktar'ın önerdiği ekmek üstü avokadolu poşe yumurta tarifi ise şu şekilde;

Malzemeler:

1 yumurta

1 avokado

Akdeniz yeşillikleri

Beyaz peynir

Çörek otu

Yapılışı:

Ekmek kızartılır ve beyaz peynir dilimlenir. Dilimlenen peynir çörek otu ile karıştırılır.

Karıştırılan peynir harcı, kızartılmış ekmeklerin üzerine sürülür.

Üzerine Akdeniz yeşillikleri ve avokado dilimleri konulduktan sonra sirkeli su içerisinde pişirilen poşe yumurta eklenir ve sıcak servis edilir.

Yorumlar (0)