Halil Falyalı cinayeti davasında ilk duruşma: Sanıklar suçlamaları reddetti!

KKTC'de, Halil Falyalı ve şoförünün silahlı saldırı sonucu öldürülmesine yönelik davada ilk duruşma görüldü. Sanıklardan Mustafa Söylemez, kimseyi öldürmediğini ve azmettirmediğini öne sürdü. Sanık Mehmet Faysal Söylemez ise "Hayatımda Kıbrıs'a gitmedim. Mağdur edildim'' şeklinde konuştu. Söylemez kardeşler dahil olmak üzere 5 sanığın tahliye talepleri reddedildi. Mahkeme, Kıbrıs'taki dosyaların tamamının istenmesine karar verdi.

GÜNDEM 06.10.2022, 16:37 06.10.2022, 16:57
Halil Falyalı cinayeti davasında ilk duruşma: Sanıklar suçlamaları reddetti!

KKTC'de silahlı saldırı neticesinde Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş'ın öldürülmesine yönelik, aralarında Mustafa Söylemez ve Mehmet Faysal Söylemez kardeşlerin olduğu 6 sanığın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya tutuklu sanıklar Mustafa Söylemez, Abdurrahim Çelik, Mehmet Faysal Söylemez Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, Cengiz Şener ve Ender Yıldız da salonda hazır bulundu.

"Hayatımda Kıbrıs'a hiç gitmedim"

Tutuksuz sanık Metin Süs duruşmaya katılmadı. Halil Falyalı’nın eşi Özge Falyalı’yı temsilen avukatı katıldı.

Mehmet Faysal Söylemez, ilk savunmayı yaptı. Söylemez, "Hayatımda Kıbrıs’a gitmedim. Sanıklardan yalnızca Mustafa’yı kardeşim olması sebebiyle tanırım. Suçlamaları kabul etmiyorum. Mağdur edildim. Tahliyemi ve beraatini talep ederim" sözlerini kullandı.

"Kimseyi öldürmedim, azmettirmedim"

Sanık Mustafa Söylemez ise dosyada örgüt kurmak ve yönetmek ile adam öldürmekle suçlandığını ifade ederek şunları söyledi:

"Örgüt kurma ve yönetme gibi bir suç işlemedim. Hiç tanımadığım kişilerle nasıl örgüt kurabilirim. Sanıklardan Mehmet Faysal ağabeyim, diğer sanık Metin Süs arkadaşımdır. Diğer 3 kişiyi tanımıyorum. Suçlamayı kabul etmiyorum. Ben hiç kimseyi öldürmedim, azmettirmedim, yardımcı da olmadım. Kıbrıs polisi yoğun baskı görmüş zannediyorum. Alelacele suçu bana yıktılar. Muhtemelen uçaktaki kişilerin GBT’sine bakıp daha sonra beni suçladılar.''

Özge Falyalı’nın avukatının sorusu sonrasında Kıbrıs’ta araç kiraladığını söyleyen Mustafa Söylemez, "Aracı ben kiraladım. Su şişesinde parmak izimin olması oldukça normal. Olayı öğrendiğimde Girne’den çıkıp Lefkoşa’ya geçim. 3 farklı yerde geniş kontrolden geçtik. Suç delili olsa polis göremez miydi? Suçun bana yıkılmasının sebebi sabıka kaydı ve GBT. Kıbrıs polisi de 2 yıldır bizdeki GBT’yi görebiliyor GBT’yi görüp suçu bana yıktılar'' şeklinde konuştu. Falyalı’nın avukatının ne sıklıkta Kıbrıs’a gittiğini sorması sonrasında Mustafa Söylemez, Yakın Doğu Üniversitesi’nde hukuk okuduğunu, kaydının silindiğini, yenilemek için gittiğini söyledi. 

Sanık Ender Yıldız ise Kıbrıs’a tatil için yalnız gittiğini iddia ederek poliste psikolojik ve fiziksel şiddete uğradığını iddia etti. Yıldız, "Suçlamanın kaynağı Kıbrıs polisidir. Reddediyorum. Devletime ve kurumlara inanıyorum. Devletim ve kurumları tarafından yeni soruşturma yapılmasını talep ederim. Ben suçsuzum" sözlerini kullandı. Diğer sanıklar ise suçsuz olduklarını söyledi. Savunmalardan sonra avukatlar tahliye talebinde bulundu.

Tutukluluk hali devam edecek

Mahkeme heyeti, delillerin toplanmamış olması sebebiyle tutuklu sanıkların tahliye taleplerini kabul etmeyerek tutukluluklarının devamına karar verdi.

Sanık Metin Süs'ün adli kontrolünün devamına karar veren mahkeme, diğer celse ifadesinin alınmasına hükmetti. Öte yandan Kıbrıs'a müzekkere yazılarak olaya ilişkin soruşturma ve kovuşturma dosyalarının istenmesine de karar verdi ve duruşma ertelendi. 

Ne olmuştu?

8 Şubat 2022'de saat 18.45 civarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne şehrinin Çatalköy mevkiinde yer alan 20 Temmuz Caddesi üzerinde, Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş uzun namlulu ateşli silahlarla saldırıya uğramıştı. Halil Falyalı ise kaldırıldığı Yakın Doğu Üniversite Hastanesi'nde ve Murat Demirtaş olay yerinde hayatını kaybetmişti. Cinayetin ardından soruşturmanın Türkiye ayağında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 9 ve 17 Şubat arasında gerçekleştirilen 3 farklı operasyonda, cinayetle doğrudan veya dolaylı bağlantılı oldukları iddia edilen 8 kişi gözaltına alınmıştı.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Mustafa Söylemez, Abdurrahim Çelik, Faysal Söylemez, Cengiz Şener ve Ender Yıldız tutuklanırken; Metin Süs ve diğer 2 şüpheli adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

İstenen cezalar

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Mustafa Söylemez ve Mehmet Faysal Söylemez kardeşlerin "Tasarlayarak öldürme" ve "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme" suçları sebebiyle iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve 12'şer yıla kadar hapisleri talep edildi.

Diğer 4 şüphelinin ise "Tasarlayarak öldürmeye yardım" ve "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçları nedeniyle ise 32 yıl 6 aydan 46 yıla kadar hapisleri isteniyor.

İddianamede, Halil Falyalı'nın öldürülmesinin 'eylül' ayında planlandığı fakat Falyalı cezaevinde olduğu için 6 ay sonra gerçekleştirildiği aktarılıyor. İddianamede, Oldukça planlı ve profesyonel bir şekilde işlendiği de belirtiliyor.

Yorumlar (0)