Su seviyesi yükseldi, çay keyifleri başladı

Bayburt kent merkezinin ortasından geçen, Türkiye'nin en hızlı, dünyanın ise ikinci hızlı akan nehri unvanına sahip Çoruh Nehri'nin su seviyesi, yeniden yükseldi. Nehrin güzel manzarası karşısında vatandaşların çay keyfi başladı.

YAŞAM 28.04.2024, 09:54 29.04.2024, 09:35 Melina Ay
Su seviyesi yükseldi, çay keyifleri başladı

Havaların ısınmasıyla beraber nehir kenarında bulunan çay evlerini dolduran Bayburtlu vatandaşlar Çoruh'a karşı çay içerek, dondurma yiyerek keyifli vakit geçiriyor. Bahar aylarında su seviyesi bir hayli artan, yaz aylarında suyu çekilen nehir kenarında vatandaşlar hem yürüyüş yapıyor, hem de dalga sesleri eşliğinde çay içerek sohbet ediyor. Dalga sesleriyle huzur bulan Bayburtlular, nehrin önceki yıllarda taştığını şimdilerde ise su seviyesinin yeterli olduğunu belirttiler.

“Bundan daha güzeli yok”

Çoruh'a karşı arkadaşlarıyla birlikte çay içmeye giden vatandaşlardan Kemalettin Demir, havaların biraz daha ısınmasıyla nehrin suyunun giderek yükseleceğini söyleyerek, “Çoruh'un su seviyesi yükseldiğinde, sular köprü altından hızla geçerdi ve bazen çarşı sel sularıyla kaplanırdı. Şu anda su seviyesi normal ama kuraklık da yaşanmıyor. Son yağmurlar nehir üzerine bir miktar su getirdi ve havaların ısınmasıyla birlikte su seviyesi daha da artabilir. Benim için en keyifli şeylerden biri, Çoruh'un kıyısında oturup çay içmek. Temiz hava, suyun sesi... Bence bundan daha güzeli yok. Çoruh boyunca insanlar da aynı keyfi yaşıyorlar, genellikle nehir manzarasına karşı oturmayı tercih ediyorlar” dedi.

“Nehrin suları yükseldi”

Temiz havada rıhtımda çay keyfi yapan Orhan Çınar isimli vatandaş da, “Dağdaki karların erimesinden dolayı, Nisan yağmurlarının yüksek yerlere yağmasından dolayı nehrimizin suları yükseldi. Biz de rıhtımda çay keyfi yapıyoruz. Çoruh kenarında hava almak, çay içip sohbet etmek benim için büyük bir zevk” diyerek konuştu.

“Köprünün üzerinden taşardı”

Bahar yağmurları ve kar sularıyla Çoruh'un debisinin arttığını belirten Adem Aka, “Yağan yağmurlar, kar sularının nehire karışması sonucu Çoruh'umuzun su seviyesi bayağı bir arttı. Önceki yıllarda suyun köprünün üzerinden taştığı zamanları da hatırlıyorum. Bu sene su seviyesi yüksek ama taşkına neden olmaz. Şu an Çoruh'un bu durumu ideal, su seviyesi bir hayli yüksek” ifadelerini kullandı.

“Sel baskınları olabilir”

Su seviyesinin bir ay daha yükseleceği varsayımında bulunan Fatih Demirer isimli vatandaş ise, “Eriyen karlarla, yağmur sularıyla beraber kaynaklar çoğaldı, Çoruh Nehri'nin debisi yükseldi. Eskiden bu köprünün üzerinden suların taşarak taşkına neden olduğunu bizler iyi biliyoruz, hatırlıyoruz. Bu yükseliş hemen hemen bir ay daha devam eder. Mayıs ayından sonra sulama sezonu başlayınca biraz daha su seviyesi düşer. Bundan sonra yağışlarla beraber sel baskınları da olabilir” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)