Papa'dan Putin yorumu: Bana cevap vermedi!

Savaşın sona erdirilmesi için Rusya lideri Putin'e görüşme talebini gönderdiklerini kaydeden Papa Franciscus, "Halen daha cevap gelmedi. Bu vahşet daha ne kadar sürer bilmiyoruz. Kiev'den önce Moskova'ya gitmek istiyorum." dedi.

DÜNYA 03.05.2022, 18:10 03.05.2022, 18:25 Hakan Öksüz
Papa'dan Putin yorumu: Bana cevap vermedi!

Rusya ile Ukrayna savaşına ilişkin İtalyan Corriere della Sera gazetesine konuşan Papa Franciscus, "Hatırlıyorsanız savaşın başladığı 24 Şubat'ta Rusya'nın Vatikan Büyükelçisine gitmiştim. Tüm dünyanın görebileceği bir ziyaret olmasını istemiştim. Amacın bu savaşın sebebini onlara sormaktı." dedi.

"Putin, bu görüşmeden kaçıyor"

Büyükelçi ile yaptığı konuşmadan detaylar veren Katoliklerin ruhani lideri, "Onlara durmaları için ricada bulundum. Savaş başlayalı 20 gün olmuştu ki Kardinal Parolin vasıtasıyla Rusya'ya bir çağrı yaptım. Oraya gitmek istediğimi onlara ilettim. Ancak halen daha Rusya lideri Putin'den bir yanıt gelmedi. Putin, bu görüşmeden kaçıyor. Bu durum açıkçası beni korkutuyor. Ancak ısrarlarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Önce Moskova'yı ziyaret etmeliyim"

25 yıl önce benzer bir vahşetin Ruanda'da yaşandığını hatırlatan Papa Franciscus, "Bu vahşet nasıl sona erecek bilmiyorum. Kiev'den önce Moskova'yı ziyaret etmem gerekiyor. Ben de temelde bir rahibim, elimden geldiği kadar yardım edebiliyorum. Eğer Kremlin'in lideri beni kabul ederse Moskova'ya gideceğim." değerlendirmesinde bulundu.

Savaş 9 Mayıs'ta sona mı erecek?

Günümüzde yapılan savaşların, üretilen silahları test etmek için çıkarıldığına değinen Papa, konuya ilişkin Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile de görüştüğünü söyledi. Papa Franciscus, "Görüşmede temel olarak neler konuştuğumuzu anlatayım. Macaristan Başbakanı Orban, Rusların 9 Mayıs'ta savaşı sonlandırmaya yönelik bir hedefleri olduğundan bahsetti." dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Operasyonlarımız, 9 Mayıs Zafer Günü'ne göre ayarlanmıyor. Bu iddialar asılsız." yorumundan bulunmuştu.

Yorumlar (0)