Putin istedi, AB acil toplandı: Teklifi reddettiler

AB (Avrupa Birliği) Enerji Komiseri Kadri Simson, AB’nin ruble ile enerji ödemesi yapmayı reddedeceğini kaydederek, "Rusya’nın istediği ruble ile ödeme, Avrupa Birliği'nin yaptırım kararlarını delmek anlamına gelir.’’ dedi.

DÜNYA 03.05.2022, 00:49
Putin istedi, AB acil toplandı: Teklifi reddettiler

Avrupa Birliği enerji bakanları, Brüksel’de Rus gazı ve Avrupa Birliği'nin enerji arzı hakkında olağanüstü toplantı yaptı. Toplantının ardından AB Komisyonu Enerji Komiseri Simson ve Fransa Çevresel Dönüşüm Bakanı Barbara Pompili kameraların karşısına geçti. 

"Rus gazına alternatif bulunması elzemdir"

Toplantıda masaya yatırılan ana hususun Avrupa Birliği'nin enerji arzı olduğunu belirten Pompili, Rusya’nın Bulgaristan ve Polonya'ya gaz sevkiyatını durdurduğunu anımsatarak, "Gazprom’un aldığı tek taraflı kararla Bulgaristan ve Polonya'ya gaz sevkiyatını durdurmasını şiddetle kınıyoruz. Bu asla kabul edilemez. Bütün taraflar anlaşmalarda yüklendikleri sorumlulukları harfiyen yerine getirmelidir. Bu durum bir defa daha gösteriyor ki Rus gazına alternatif bulunmalıdır. Avrupa Birliği'nce benimsenmiş olan kurallara uyan yeni bir ödeme modeli üzerinde çalışıyoruz." diye konuştu. 

"Ya dolar ya da avro kullanılmalıdır"

Simson ise meydana gelen gelişmelerin kuşku verici olduğunu ve bu duruma karşı en iyi yanıtın birlik sağlamaktan geçtiğini kaydetti.

Rusya'nın enerji alımı karşılığında ruble ile ödeme gerçekleştirilmesi ve bunun için söz konusu ülkede bir banka hesap açılması isteğini Avrupa Birliği'nin kabul etmeme hakkına sahip olduğunu dile getiren Simson, "Rusya’nın istediği ruble ile ödeme, Avrupa Birliği'nin yaptırım kararlarını delmek anlamına gelir.’’ dedi. Simson, "Ödemeler ya dolar ya da avro kullanılarak yapılmalıdır.’’ ifadelerini kullandı.

Rus gazının yerine kullanılabilecek başka bir fosil yakıt kaynağı olmadığını, fosil yakıta alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Simson, Avrupa Birliği Komisyonu'nca sunulacak olan REPowerEU adlı program sayesinde Avrupa Birliği'nin enerji gereksinimlerini karşılayacak çözümleri üretmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)