Putin'den Ukrayna ordusuna "darbe" çağrısı

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, saldırıların gerçekleştiği ilk günde Rusya'nın 130 zırhlı araç, 30'dan fazla tank, 6 helikopter ve 7 uçak olarak tahmin ettiklerini bildirirken, öldürülen Rus askeri sayısının 800'ü bulduğu iddia edildi. Öğleden sonraki konuşmasında Putin'e müzakere çağrısında bulunan Zelenskiy, beklediği olumlu yanıtı aldı. NATO ise Ukrayna-Rusya gündemiyle toplandı. Putin, Ukrayna ordusuna çağrıda bulunarak, "Gücü elinize alın." ifadesini kullandı. İşte 2'nci gün itibarıyla saat saat yaşananlar...

GÜNDEM 25.02.2022, 17:55 26.02.2022, 09:26
Putin'den Ukrayna ordusuna "darbe" çağrısı

Yaşanan saldırıların ilk gününe ilişkin bilançoyu paylaşan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Rusya'nın kayıplarının 130 zırhlı araç, 30’u aşkın tank, 6 helikopter ve 7 uçak olarak tahmin edildiğini bildirdi.

Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Zalujnıy, “düşmanın" ele geçirme planlarına bu zamana kadar ulaşamadığını kaydetti.

“Ukrayna savaşıyor”

Rusya'nın ilk günde, Ukrayna’ya karşı kayıplarının 130 zırhlı araç, 30’u aşkın tank, 6 helikopter ve 7 uçak olarak tahmin edildiğini ifade eden Zalujnıy, Ukrayna’nın Herson, Harkiv, Ahtırku, Siverske ve Sumi bölgelerinde savaşmaya ve mücadele etmeye devam ettiğini belirtti.

Saat saat yaşananlar


03.00: Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Malyar'ın açıkladığı son verilerde, gece 03:00 itibariyle Rusya'nın kayıpları; 6 helikopter, 130 BBM, 7 uçak, 30’u aşkın tank olarak bildirildi, Rus askeri kaybını ise 800 kişi olduğu açıklandı.

03.58: Çin, Ukrayna'daki vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı.

05.25: Başkent Kiev'de patlama sesleri duyuldu.

06.30: Kiev'e saldıran Rus hava araçlarından biri vuruldu. 

07.22: Kiev'de sivil konutlarına roket düştü: 3 yaralı



08.00: Batıda bulunan Lviv'de siren sesleri yankılandı. Ülkeler, Kiev'deki temsilciliklerini geçtiğimiz günlerde "daha güvenli olacağı" gerekçesiyle Lviv'e taşımıştı.

08.15: Zelenskiy açıklamalarda bulundu. Hava saldırılarının tekrar başladığını ve dünya çapındaki yaptırımların Rusya karşısında hiçbir işe yaramadığını dile getirdi.

08.37: Kiev'de gece saatlerinden bu yana belirli aralıklarla duyulan patlama seslerine siren sesleri eşlik etti.

08.46: Zelenskiy, sosyal medya hesabından açıklama yaparak ülkeyi tek başına savunduklarını, hiçbir şekilde yardım gelmediğini aktardı.

08.49: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, katıldığı bir programda açıklamalarda bulundu: "Biz, Putin'i bu saldırıdan caydırmak için elimizden geleni yaptık ancak kendisi bunu uzun süredir planlıyordu. Eğer Ukrayna'yı alabilirse Sovyet İmparatorluğu'nu yeniden kuracak."

09.05: Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı, ordularının sayıca az olduğunu ancak dört cephedeki mevzilerde savaştıklarını dile getirdi. Rus askerlerinin 2'nci günde Kiev yakınlarına kadar ulaştığını duyurdu.

09.20: Ukrayna'nın Tokyo Büyükelçisi Korsunsky, basın karşısında ülkesindeki son durumu aktarırken Türk İHA'larından da övgüyle bahsetti ve Türkiye'den hava savunma mühimmatı desteği istedi.

09.25: Ukraynalı bir askeri yetkili, Çernihiv yakınlarındaki Rus askerlerinin geri püskürtüldüğünü duyurdu.

09.31: Kiev'de hava saldırısı alarmı verildi. Resmi televizyon kanalına çıkan belediye yetkilileri, herkesin sığınaklara girmesini istedi.

10.07: İngiltere savunma Bakanı Wallace, Rusya'nın 450'den fazla askerini kaybettiğini ve Putin'in saldırının ilk gününde başarısız olduğunu duyurdu. 

10.13: Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile Rusya Başbakanı Mişustin, Rusya'ya uygulanmaya başlayan yaptırımlar sonrasında karşılıklı ticareti korumak için görüşme gerçekleştirdi. 

10.27: Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait birkaç aracı ele geçirdiğini ve bu araçlarla Kiev'e hareket ettiklerini duyurdu.

10.33: Japonya, Rusya ve Rus iş insanlarına karşı uyguladığı yaptırımları genişleteceğini duyurdu. Başbakan Kishidai, askeri ekipman ihracatını tamamen durdurabileceklerini bildirdi.

10.37: Çin Dışişleri Bakanlığı, "Başkalarının iç işlerine karışan ülkeler zarar görecek." ifadelerini kullandı. Çin, dün yaptığı açıklamada Rusya'ya destek verdiğini belirtmişti.

11.11: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk bölgelerinin yetkilileri ile bugün Moskova'da toplantı yapacak.

11.23: Rusya Savunma Bakanlığı, 118 Ukrayna askeri altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı. Kapalı bulunan Çernobil nükleer santralini korumak için Kiev yakınlarına Rus paraşütçü birlikleri konuşlandırıldığını aktaran Bakanlık Sözcüsü, Çernobil'deki radyasyon seviyesinin şu anda normal düzeyde olduğunu kaydetti.


Rusya: Yılan Adası'ndaki Ukrayna askerleri teslim oldu


11.30: Rus ordusu, Karadeniz'deki 82 Ukrayna askerinin bulunduğu Zmiinyi (Yılan) Adası'nın kontrolünün ele geçirildiğini duyurdu. Adadaki Ukrayna askerleri teslim oldu.

11.44: Rusya Devlet Sivil Havacılık İdaresi, İngiliz havayolu British Airlines'ın Rusya sınırları içindeki havaalanlarını kullanmasını ve Rus hava sınırına girmesini yasakladı. Bunun sebebinin, İngiltere'nin Rus havayolu şirketi Aeroflot'u yasaklaması olduğu aktarıldı.

12.00: Rus ordusu Kiev'in dış mahallelerine girdi.

12.01: Kiev'deki hükümet binasının çevresinde patlama sesleri duyuldu.

12.11: Rusya, güneyindeki Belgrod yerleşim bölgesinin Ukrayna ordusunun bombardımanına maruz kaldığını ve zarar gördüğünü duyurdu.

12.23: Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, Ukrayna'ya en yakın havalimanının Deberecen Havalimanı olduğunu ve sivil uçakların Macaristan tarafından kabul edileceğini dile getirdi.

12.26: Rusya'daki Üst Parlamento Kanadı, "misilleme amaçlı yaptırım paketi" hazırladıklarını duyurdu ve ekledi: "Batı'nın zayıflıklarını biliyoruz."

Rusya, kiev füze saldırısını yalanladı

12.31
: Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Podolyak, dünyaya seslendi: "Barış istiyoruz. Müzakere hala mümkünse bunu yapalım. Rusya konşmaya hazırsa biz de hazırız."

12.43: Rus destekli ayrılıkçı liderler, Rus birliklerinin Luhansk ve Donetsk sınırlarından uzakta hareket etmelerini istedi.

12.46: UEFA, Rusya St. Petersburg'da oynanacağı belirtilen Şampiyonlar Ligi finalinin Fransa Paris'e verildiğini duyurdu.

12.47: Rusya, Kiev'e füze saldırısında bulunmadıklarını açıkladı.

12.59: BM İnsan Hakları Ofisi, savaş karşıtı protesto için Rusya'da sokağa çıkan ve tutuklanan 1800 kişinin serbest bırakılmasını istedi.



"Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyoruz"

13.15: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyoruz. Yalnızca Ukrayna'daki hükümetin demokratik olduğunu düşünmüyoruz. Şu anki Ukrayna hükümeti, dışarıdan getirilmiştir. Rusya, Ukrayna halkının tamamen bağımsız olmasını istiyor. Ukrayna orudusu savaşı bırakırsa biz de görüşmeye hazırız. Biz yalnızca Neo-nazilerin Ukrayna'yı yönetmesini istemiyoruz."

13.20: BM, Ukrayna'daki hava saldırılarında 102 sivilin yaralandığını ve 25 sivilin öldüğünü açıkladı.

13.20: Kremlin: "Putin bugün ulusal güvenlik konseyi ile toplantı yapacak ve birkaç uluslararası telefon görüşmesi gerçekleştirecek. Uluslararası yaptırımlara aynı şekilde misilleme yapılacak. UEFA finalinin Rusya'dan alınması haberi karşısında üzüntü yaşadık. St. Petersburg, iyi bir ev sahibi olacaktı."

13.26: Bir Ukrayna askeri, üzerinde olduğu köprüyü, Rusların geçmemesi için patlattı.



13.36: Kremlin Sözcüsü Peskov, "Moskova'ya uygulanan yaptırımlar bazı sorunlara yol açacak ama bunlar kısa sürede çözülecektir. Bu kapsamda Rusya, yaptırımlara karşı kendisini korumak için ithalata bağımlılığını kasıtlı olarak azaltmıştır." ifadelerini kullandı ancak Vladimir Putin'e uygulanacak cezalar hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

13.39: Kiev yetkilileri, kuzey batıda yer alan Obolon'da sıcak çatışma beklendiğini, bu sebeple vatandaşların sığınaklarda kalması gerektiğini vurguladı.

13.44: Gürcistan Başbakanı Garibaşvili, Ukrayna'nın yanında ve Rusya'nın saldırılarının karşısında olduklarını vurguladı. Ancak milli çıkarlar sebebiyle Rusya'ya karşı herhangi bir yaptırım uygulanmayacağını duyurdu.

13.53: Rusya Yabancı İstihbarat Şefi Narişkin: "Ukrayna ile diyalog kurmamızın tek yolu, Kiev hükümetinin tamamen bağımsız ve tarafsız olduğunu açıklamasıdır. Rusya, Avrupa'da geniş çaplı çatışmayı önleyecek ve barışı hızla sağlayacaktır."

Erdoğan: "Batı sadece nasihat çekiyor"

14.08: Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgedeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. NATO'nun ve ülke liderlerinin yalnızca nasihat verdiğini belirten Erdoğan, "NATO, daha fazla şey yapmalıydı." ifadelerini kullandı.

Zelenskiy'in müzakare çağrısına yanıt


14.30: Ukrayna'da yaş ve cinsiyet sınırlaması olmaksızın tüm siviller orduya çağırıldı.

14.35: Zelenskiy, Putin'i müzakere masasına davet etti: "Ölümleri durduralım."

15.05: Zelenskiy'nin Putin'e yaptığı müzakere çağrısı olumlu yanıt buldu. Putin, "Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazırız." ifadelerini kullandı. Çin Devlet Başkanı Jinping ile görüşmesinde bunu dile getiren Putin'in konuşması, Rusya ve Çin kanallarında canlı yayınlandı. Putin, şu ifadeleri kullandı: "NATO ve ABD Rusya'nın güvenlik endişelerini uzun süredir duymamazlıktan geliyordu. Bize taahüt verdi ancak defalarca caydı. Kendileri, Rusya'nın stratejik çizgilerine meydan okuyarak Ukrayna'nın doğusuna doğru ilerlemeyi sürdürdü."

15.17: Kiev'de sirenler çalmaya devam ederken halk, şehirden ayrılmak için tren istasyonları ve otobüs garlarına akın etti. Kentten çıkmak için bilet bulamayan halk, 20 dolarlık bilete 400 dolar vermeye başladı. Yüzlerce kişi, taksi ile Kiev'den uzaklaşmaya çalışıyor. Durumu fırsat olarak gören taksi şoförleri de tarifelere zam yaptı. 



15.18: BM: "Ukrayna'da 100 binden fazla kişi yerinden edildi. 25 sivil öldü."

15.21: Kiev Belediye Başkanı: "Kentimiz, savunma aşamasına geçti."

15.26: Kiev, batıdan bloke edildi.

15.26: Kiev'e giren bir Rus tankı, içinde sivil olan Ukrayna plakalı aracı ezdi.



15.28: Hostomel hava sahasındaki Ukrayna özel birimlerindeki 200'den fazla kişi öldürüldü.

15.28: Formula 1, Rusya Grand Prix'ini 2022 yarış takviminden çıkardı. Yarışın 23-25 Eylül 2022 ayağı Soçi'de düzenlenecekti.

15.30: Rusya, Hostomel Havaalanı'nda kontrolün ele geçirildiğini ve Rus askerlerinin bölgeye konuşlandığını duyurdu.

15.38: Rusya, kuzeydeki Çernihiv'in blokaj altına alındığını duyurdu.

15.43: Kiev'de sirenler yeniden çalmaya başladı.

15.51: Hostomel Hava Üssü'nün Kiev ile bağlantısı kesildi.

15.57: Kremlin Sözcüsü Peskov: "Putin, Ukrayna hükümeti ile görüşmek için Minsk'e heyet göndermeye hazır."

AB, Putin ve Lavrov'un mal varlıklarını dondurdu!


16.00: Uluslararası bir basın kuruluşuna konuşan bir AB yetkilisi, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Avrupa bankalarındaki mal varlıklarının dondurulmasına karar verildiğini açıkladı.

16.07: Ukrayna Kara Kuvvetleri, ayrılıkçıların yönettiği Donetsk yakınlarındaki Bilovodsk'ta bulunan Rus askerlerinin ağır kayıplar aldığını ve geri çekilmeye başladıklarını duyurdu.

16.08: Rusya, Kiev dışındaki Hostomel (Gostomel) Havalimanı'nın kontrolünün ele geçirildiğini duyurdu. Bu havalimanını elde tutmak demek, doğudan Kiev'e kadar olan hava yolunu kontrol etmek anlamına geldiği için oldukça önemli bir yer. Havalimanı, Kiev'in 7 kilometre kuzey batısında yer alıyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Gostomel'deki kontrolü ele geçirmek için 200 helikopter kullanıldığını ve 200'den fazla Ukrayna askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Ukrayna'nın "Ruslar ağır kayıp verdi." açıklamalarına karşı Konaşenkov, "Hiçbir kaybımız yok." açıklamasını yaptı.

16.09: Polonya Başbakanı Morawiecki, hava sahasının Rus şirketlerine kapatılacağını duyurdu.

16.15: Moldova bayraklı bir tanker, Odessa Limanı yakınlarında füzeyle vuruldu. Gemideki 2 kişi ağır yaralandı.

16.27: Çekya Başbakanı Fiala, Ukraynalı mülteciler için 300 milyon kron (13,65 milyon dolar) yardım fonu ayrıldığını; Ukrayna'ya kan ile yakıt gönderileceğini duyurdu ve Rus şirketlere yaptırım uygulamak konusunu görüştüklerini dile getirdi.

16.35: Ukrayna Savunma Bakanlığı, 1000'den fazla Rus turistin öldürüldüğünü açıkladı ve ekledi: "Rusya, kurulduğu günden bu yana hiçbir silahlı çatışmasında bu denli büyük kayıp vermedi." Ayrıca Rusya'ya ait 2 uçak ve birkaç balistik füzenin yok edildiği duyuruldu.

16.44: Putin, Çin Devlet Başkanı Jinping'e yaptığı açıklamalarda Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonun, sivil nüfusu korumak için olduğunu aktardı.

17.00: NATO, Rusya-Ukrayna gündemiyle toplandı.

17.07: Avustralya Şansölyesi Nehammer, AB'de oy çoğunluğu sağlanması halinde Rusya'nın SWIFT'ten çıkartılacağını açıkladı.

17.27: İngiltere Savunma Bakanı Wallace, "Putin, tamamen aptallaştı." ifadesini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise bunun şaşırtıcı olduğunu dile getirdi.

17.29: Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı, Rusya'ya ait 516 zırhlı aracın, 10 hava taşıtının ve 80 tankın imha edildiğini duyurdu.

17.31: AB Dışişleri Bakanları, 'Rusya'ya yönelik yaptırımları kabul etmek üzere' toplandı. Dün, Rusya ve Rus yetkililere yönelik ilk yaptırım paketi kabul edilmişti. Bugün ise ikinci yaptırım paketinin kabul edilmesi bekleniyor.

17.41: Putin, "Askerlerimiz, anavatanımızın ve halkımızın güvenliğini sağlıyor." şeklinde konuştu ve Ukrayna ordusuna çağrıda bulundu: "Gücü kendi elinize alın."

17.48: Harkov'da patlama sesi! Halkın metroya sığınması yönünde çağrıda bulunuldu.

18.51: Pentagon'dan üst düzey bir yetkili tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya karşı hava üstünlüğünü sağlayamadığını ve ilerleyişlerinin ise beklenilen kadar hızlı olmadığını ifade etti.

19.01: Strazburg'da yer alan Avrupa Konseyi tarafından Rusya'nın temsil hakları askıya alındı.

19.07: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait 80, tank 10 uçak ve 2 bin 800 askerin etkisizleştirildiğini kaydetti.

19.15: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere önderliğindeki Ortak seferi Kuvvet içinde bulunan İsveç, Norveç, Hollanda, Litvanya, Letonya, Finlandiya, Estonya ve Danimarka ile yapılan görüşme sonrasında yaptığı yazılı açıklamada en acil mesele olarak Ukrayna'ya daha çok destek verilmesi çağrısı yaptı.

21.12: Avrupa Birliği tarafnıdan Putin ve Sergey Lavrov yaptırım listesine dahil edildi.

Yorumlar (0)