Rusya-Ukrayna arasında “yeraltı” savaşı: Siber savaş

Ukrayna, Rusya’dan gelen ağır silahlarla, havadan ve karadan saldırılarla mücadele etmeye çalışırken aynı zamanda dünyanın gözü önünde “internetsiz” yıllarına döndürülüyor. Putin’in siber ordusu, Ukrayna’da askeri altyapı dahil tüm altyapılara sırasıyla el koyuyor. Ukraynalı yetkililer, vatandaşları için yaptığı seferberlik çağrısını bu sefer siber hizmetleri için duyurdu. Güvenlik uzmanları ve hackerların Ukrayna devleti ve sivilleri için çalışmasını isteyen yetkililer, yardımcı olabilecek herkesi göreve çağırdı. 

DÜNYA 25.02.2022, 13:16 26.02.2022, 09:25
Rusya-Ukrayna arasında “yeraltı” savaşı: Siber savaş

İçinde bulunduğumuz dijital çağda savaşlar her ne kadar havadan, karadan ve denizden yürütülse de çoğunlukla siber altyapıyla tesis ediliyor. Rusya’nın Ukrayna’daki şehirleri havadan ve karadan kuşatmasının yanı sıra Ukrayna ordusu başta olmak üzere ülkede yaşayan halkın faydalandığı siber altyapıya yönelik faaliyetlerin de hızla arttığı biliniyor. Ukrayna’da dün sabah saatlerinden bu yana yaşanan siber savaş, fiziksel savaşın altyapısını oluşturuyor.  

Ukrayna, bir haftadır siber saldırı altında 

Rusya’nın dünyaca ünlü hacker grupları, Ukrayna’ya karşı siber savaş başlatmış durumda. Devlet ve orduya ait altyapıları koordineli şekilde çökerten hackerlar faaliyetlerini sürdürürken Ukrayna, bu durumu ilk kez ele aldı. Siber güvenlik raporlarına göre son bir haftada 70’ten fazla Ukraynalı devlet sitesi hacklendi. ABD Başkanı Biden, dün yaptığı konuşmada Rusya’nın siber saldırılarına değinmişti. 



Askeri operasyonlardan önce siber operasyon başladı 

Siber güvenlik konusunda gözlemci konumda olan şirketler, Ukrayna’nın son dönemlerde yaşadığı güvenlik zedelenmesini yakından takip ediyor. Dün 06.00 itibarıyla Ukrayna’ya başlatılan fiziki saldırıdan 12 saat önce yani 23 Şubat Çarşamba akşamında Ukraynalı İçişleri, Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarına siber saldırı düzenlendiği ortaya çıktı. Saldırıların türü DDoS olarak bildirildi. Bu saldırı, bir sunucuya eş zamanlı olarak birden çok sorgu atılmasıyla gerçekleştiriliyor. Yani bir siteye milyonlarca makineden aynı anda giriş yapılmaya çalışılıyor ve böylece sitenin kendisini kapatması sağlanıyor.  

“Ülkemize yönelik DDoS saldırıları yapılıyor” 

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, “Ülkemize yönelik geniş çaplı DDoS saldırıları gerçekleştiriliyor.” açıklamalarında bulunmuştu. Art arda gelen siber saldırılar üzerine Ukrayna hükümeti, siber seferberlik ilan edildiğini duyurdu. Askeri seferberlikte eli silah tutan tüm erkeklerin cepheye gitmesi istenmiş ve 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeden ayrılması yasaklanmıştı. Siber seferberlik ise bunun benzerini içeriyor. Ülkede yaşayan siber güvenlik uzmanları ve hackerların başvuru yapabileceği formlar, devlet siteleri üzerinden paylaşıldı. Formda vatandaşların uzmanlık alanları, yazılım geçmişleri ve profesyonel referansları soruldu. Şimdiye kadar yüzlerce kişinin form üzerinden başvuru yaptığı açıklandı. 



Siber güvenlikçiler “saldıranlar” ve “savunanlar” olarak ayrıldı 

Ukrayna merkezli siber güvenlik firmasından elde edilen bilgilere göre başvuru yapanlar, “saldıranlar” ve “savunanlar” olarak ikiye ayrıldı. Savunma ekibi ülkeye yapılan her türlü siber saldırıya karşı savunma yapmakla görevliyken saldırı ekibi de Rus sitelerine karşı siber saldırı gerçekleştiriyor. Saldırı grubu, siber istihbarat için Rus ordusuna ait siteleri hedef alıyor. 

2015 senesinde Rus siber saldırılarından 225 bin kişi etkilendi 

2015 senesinde Ukrayna’ya gerçekleştirilen Rus siber saldırılarında 225 bin kişinin elektriği kesilmişti. 

ABD Başkanı Biden, dün yaptığı açıklamada, Rusya’nın ABD’ye ait önemli altyapı ve özel şirketlere yönelik siber saldırılar düzenlediğine şu cümlelerle dikkat çekmişti: “Biz, siber saldırılara yanıt vermek için hazırız. Rusya’nın saldırılarına sert yanıt vermek için özel sektörle uzun zamandır iş birliği yapıyoruz. Dün de Vladimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik ve bunu konuştuk. Ukrayna devletine ve Ukrayna halkına her türlü yardımı yapmaya hazırız. Ukrayna, 30 senedir bağımsız şekilde yaşayan bir devlet. Biz de Rusya’nın saldırılarını kabul etmiyoruz. Şu anda Avrupa başta olmak üzere tüm dünya, özgürlük açısından oldukça tehlikeli bir noktada. Putin, küresel barışa yönelik ilkelerimize saldırdı.” 

Yorumlar (0)