Zelenskiy: "Ukrayna'nın işgali, Avrupa savaşının başlangıcı demektir"

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, "Tek başımıza ülkemizi savunuyoruz. Dünyanın en büyük ve kudretli güçleri uzaktan seyrediyor. Yaptırımlar Rusya'yı ikna etti mi? Bunların yeterli olmadığını yerde ve gökyüzümüzde görüyoruz." sözlerini kullandı. Öğleden sonra da açıklamalarda bulunan Zelenskiy, Putin'e net şekilde çağrı yaparak müzakereye davet etti.

GÜNDEM 25.02.2022, 16:50 26.02.2022, 09:26
Zelenskiy: "Ukrayna'nın işgali, Avrupa savaşının başlangıcı demektir"

Halka seslendiği bir video mesaj paylaşan Zelenskiy, Rus askerlerinin, söz konusu saldırılarda asker ya da sivil hedef ayrımı gözetmediğini aktardı.

“Tek başımıza ülkemizi savunuyoruz”

Devlete ve halka baskı yapmanın hedeflendiğine dikkat çeken Zelenskiy, “Amaç; bütün Ukraynalılara baskı yapmak, sadece devlet görevinde bulunanlara değil” şeklinde konuştu.

Zelenskiy, "düşmanın" birçok bölgede durdurulduğuna ve hâlâ savaşın sürdüğüne vurgu yaparak gökyüzünü hava savunma sistemlerinin koruduğunu fakat Rus kuvvetlerinin uçaklarının ‘alçakça’ ve bilhassa Kiev'de meskun mahallere saldırdığını kaydetti.

Saldırıların, 1941’de Nazilerin Kiev’e yönelik saldırısını anımsattığına vurgu yapan Zelenskiy, "Tek başımıza ülkemizi savunuyoruz. Dünyanın en kudretli ve en büyük güçleri uzaktan seyrediyor. Yaptırımlar Rusya'yı ikna etti mi? Bunların yeterli olmadığını yerde ve gökyüzümüzde görüyoruz." şeklinde konuştu.

"Savaşa karşı, bizim için savaşın”

Zelenskiy, en sonunda Rusya'nın saldırıyı ve savaşı durdurmak için Ukrayna'yla görüşeceğine vurgu yaparak, görüşme ne kadar erken başlarsa Rusya'nın o derece az kaybı olacağını belirtti.

Ukrayna'nın kaderinin sadece Ukraynalılarda olduğuna dikkat çeken Zelenskiy, “özgürlüklerine karşı, kruz füzelerinin çaresiz olduğunu" söyledi.

Dün Rusya’ya ve savaşa karşı protestolar gerçekleştiren Ruslara seslenen Zelenskiy, "Sizi görüyoruz ve duyuyoruz. Bu şu anlama gelir ki; bizi duydunuz. Bize güvenmeye başladınız. Bizim için, savaşa karşı savaşın." sözlerini kullandı.

Saat 15.00/ Yeni Açıklama

"Rusya yalnız Ukrayna'yı işgal etmekle kalmıyor"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, öğleden sonra yaptığı açıklamalarda hem dünyaya hem de Putin'e seslendi. Rusça konuşan Zelenskiy, "Ukrayna'da savaş var. Ölümler var. Gel, müzakere masasına oturalım. Ölümleri durduralım." çağrısı yaptı.

Dünyaya da seslenen Zelenskiy'nin konuşmalarında öne çıkan ayrıntılar şu yöndeydi: "Rusya yalnızca Ukrayna'yı işgal etmekle kalmıyor aynı zamanda Avrupa'ya yönelik savaş başlatıyor. Ukrayna'nın işgali Avrupa savaşının başlangıcı. Bu işgal, Avrupa'nın ilkelerine ve birliğine karşı. Ülkemin bu durumu bana 2'nci Dünya Savaşı'nı hatırlatıyor. Bunu tüm Avrupa görüyor. Ama biz, Avrupa'nın bu konuda bir şey yaptığını görmüyoruz. Ukrayna'ya bile yardımlar bu kadar yavaş gelirken siz kendinizi nasıl koruyacaksınız? Batı, Ruslara yönelik bazı yaptırımları başlattı ve bu bizi mutlu ediyor. Ancak Rus tankları hala ülkemizde. Sivillere bile saldırıyorlar. Avrupa, bu saldırıyı durduracak güce sahip. Ancak Avrupa liderlerinden daha fazla şey bekliyoruz. Örneğin Rusya'nın SWIFT'ten çıkartılması, Rusların Avrupa vizelerinin iptal edilmesi, Rusya'daki büyükelçilerin çağırılması, hava sahalarının kapatılması ve petrol ambargosu uygulanmasını istiyoruz."

Yorumlar (0)