Küçük adada büyük savunma: Ukraynalı askerin son sözleri ortaya çıktı

Rusya, dört bir taraftan Ukrayna'yı bombardıman altına almaya devam ediyor. Kiev'e doğru ilerlemeye devam eden Rus askerleri, Karadeniz'in Tuna Delta'sında bulunan minik bir adaya da göz dikti. Yalnızca 17 hektarlık adada Rus askerleri, küçük bir grubun direnişiyle karşılaştı. Kendilerini, teslim olmaya davet eden Rus subaya Ukraynalı bir asker, "Defol git" cevabını verdi. Fakat bu, adadan duyulan son ses oldu. Adadaki 13 Ukraynalı, Rus bombardımanında öldürüldü, kalan kişiler ise teslim oldu.

GÜNDEM 25.02.2022, 13:54 25.02.2022, 13:59
Küçük adada büyük savunma: Ukraynalı askerin son sözleri ortaya çıktı

Rusya’nın, Karadeniz’in Tuna Deltası’nda yer alan ve Ukrayna'ya ait olduğu belirtilene 17 hektarlık küçük Yılan Adası'nı da ele geçirdi.

“Rus gemisi, defol git"

Rus askerlerinin Yılan Adası'na girdiği sırada Ukraynalı bir muhafızın çekmiş olduğu video sosyal medya platformlarında gündem olmuştu.

Ruslar, Zmiinyi olarak da adlandırılan Yılan Adası'na yaklaşırken, gemide bulunan Rus subayının, ”Bu bir savaş gemisi. Kan dökülmemesi adına silahlarınızı bırakıp teslim olmanızı tavsiye ederim. Aksi durumda bombalanacaksınız" sözleriyle seslendiği görüldü.

Adada bulunan bir Ukraynalı asker ise kendilerine “teslim olma” çağrısı yapan subaya "Rus savaş gemisi, defol” cevabını verdi.

“Kahramanlık nişanıyla onları onurlandıracağız”

Öte yandan Ukrayna’yı askerin bu sözleri, adadan duyulan son sözler oldu. Ukrayna lideri Zelenskiy, adada yaşanan Rus bombardımanı sonucunda 13 Ukraynalı askerinin tamamının öldürüldüğünü açıkladı. Zelenskiy, "Tüm sınır muhafızlarımız kahramanca öldü fakat asla pes etmedi. ‘Kahramanlık nişanıyla onları onurlandıracağız" şeklinde konuştu. Rus güçleri, 82 Ukrayna askerinin bulunduğu Yılan Adası'nın bugün ele geçirildiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan  açıklamada, adadaki askerlerin teslim olduğu belirtildi.

Ukrayna için büyük öneme sahip

Karadeniz'in kuzeybatısında yer alan Ukrayna anakarasının güney tarafından 48 kilometre uzaklıktaki Yılan Adası, 2014 yılında Rusya'nın ilhak ettiği Ukrayna bölgesi Kırım'ın 300 kilometre batısında bulunuyor. Yalnızca 17 hektar büyüklüğe sahip olmasına rağmen, geçen yılki Atlantik Konseyi Düşünce Kuruluşu'nun raporu, söz konusu adayı "Ukrayna'nın Karadeniz'in kıyısındaki varlığının anahtarı" şeklinde değerlendirdi. Aynı zamanda ada, 2004-2009 arasında Ukrayna ve Romanya arasında yaşanan sınır anlaşmazlığının da bir parçasıydı. Yılan Adası etrafında 2009 yılında kıta sahanlığının toprak sınırları Uluslararası Adalet Divanınca tarif edildi.

Atlantik Konseyi’nin söz konusu raporunda, adanın stratejik önemine dikkat çekmek Zelenski’nin, geçen sene Rusya'nın Kırım'ı ilhakını aksine çevirmeyi hedefleyen bir zirve öncesinde Ukrayna medyasıyla yapacağı röportaj için burayı seçtiği kaydedildi.

Ada, Rusya’nın eline geçti

Sabah saatlerinde Rus güçleri Zmiinyi (Yılan) Adası'nı tamamen ele geçirdi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, adadaki bütün askerlerin teslim olduğu ifade edildi.

Yorumlar (0)