Bulgaristan’dan Edirne esnafına sevindiren haber

Türkiye’deki vakaların artması ve aşılama oranının düşük kalması sebebiyle Edirne’ye giriş-çıkış yapan Bulgarların PCR testi yaptırması zorunlu kılınan yasa tasarısında değişikliğe gidildi. Bulgarların şehre alışverişe gelebilmesi için PCR testi masrafını karşılamayı göze alan Edirne esnafı haberi duyunca mutluluk gözyaşları döktü. 

GÜNDEM 31.01.2022, 07:43 31.01.2022, 12:05
Bulgaristan’dan Edirne esnafına sevindiren haber

Bulgaristan Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de hızla artan vakalar ve aşılama oranının düşük kalması sebebiyle Edirne’den dönen vatandaşlarından PCR testi sonucu istiyordu. Türkiye’yi kırmızı bölge listesine alan Bulgaristan hükümeti, vatandaşlarının sınırdan geçmeden önce hızlı test yaptırmasını şart koşuyordu. 20 Ocak 2022 tarihinde başlayan bu zorunluluğa ek olarak Bulgarların aşı kartı çıkarttırması da zorunlu tutulmuştu. 

Test pahalılığı esnafı vurdu 

Bulgarlar ise tek PCR testinin 600 lira olması sebebiyle Edirne’ye gelip-gitmeyi büyük oranda azaltmışlardı. Geçimini Bulgarlar üzerinden sağlayan Edirne esnafı PCR testi masrafını karşılamayı göze alırken bazı esnaflar ise kepenk indirme yoluna gitmişti. Tartışmalı karar öncesinde günde ortalama 10 bin Bulgar Edirne’ye giriş yaparken yaklaşık 11 gündür bu sayı günlük ortalama 3 binlere kadar düşmüştü. 



1 Şubat’ta zorunluluk kalkıyor 

Hem Bulgar turistleri hem de Edirne esnafını zor durumda bırakan uygulama karşısında Bulgaristan Sağlık Bakanlığı ve Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği’nden art arda açıklamalar geldi: “Koronavirüs salgını kapsamında alınan önlemler gevşetilmiştir. Türkiye hala kırmızı bölge listesinde tutulacak ancak 1 Şubat 2022 Salı gününden itibaren Türkiye’den Bulgaristan’a geçişlerde aşı kartı yeterli olacak. Aşı kartına sahip olmayanlar ise hastalığı geçirdiğini kanıtlayan ve negatif olan PCR sonucunu ibraz edecek.” 

“İşlerimiz kesilmişti” 

Balıkpazarı caddesinde tatlıcı dükkanı olan Muhammed Kaplan, zorlu geçen günleri şu şekilde anlattı: “Müşterilerimizin yüzde 85’i Bulgaristan’dan geliyor. Yılbaşından önce işlerimiz çok iyiydi. PCR testi zorunluluğu gelmeden önce işlerimizi büyütmüştük, stoktaki malları artırmıştık. Esnaf olarak yüzümüz gülmüştü. Ancak bu test işi devreye girince işlerimiz bıçak gibi kesildi.” 

“PCR testi bizi mahvetti” 

Saraçlar caddesinde bir giyim mağazasının sahibi olan Tolgahan Alfer ise konuyla ilgili şunları dile getiriyor: “Özellikle yılbaşından önce hareketlilik çok güzeldi. Çok iyi cirolar elde ederken şu anda rakamlar çok komik seviyede. Maddi anlamda mahvolduk. PCR testi bizi mahvetti.” 

Yorumlar (0)