Tüketiciler Birliği Genel Başkanı: Özel okullara ödenen ücretler iade edilmeli

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, özel okul aidatlarını ödeyen veliler ile okul yönetimleri arasında meydana gelen ücret iadesi tartışmaları hakkında konuştu.

EĞİTİM 13.12.2020, 18:49
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı: Özel okullara ödenen ücretler iade edilmeli

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, salgın döneminde uzaktan eğitime geçiş yapan özel okullara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mahmut Şahin, özel okullardaki uzaktan eğitimin hukuki karşılığının ücret iadesi olduğunun altını çizdi.

Özel okullardaki eğitim standartlarının daha iyi olduğunu ve özel okulların bu neden tercih edildiğini belirten Şahin, okulların kapatılmasıyla birlikte yeterli eğitimin verilemediğini kaydetti.

"Ücretler iade edilmeli"

Ödenen ücretlerin okul ortamı için geçerlilik gösterdiğini söyleyen Şahin, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Özel okula velilerin evlatlarını kaydettirmesinin nedeni, özel okullarda eğitim standartlarının daha iyi olması, ortamın daha uygun olması, dersliklerin daha ferah olması, yemek hanesinin daha kaliteli olması, korumasının olması, güvenliğinin olması, oyun alanlarının bulunmasıdır. Yani, ödenen meblağ, okulun ortamı için geçerlidir. Salgın nedeni ile okulların kapatılmasıyla birlikte çocuklar uzaktan eğitime geçiş yaptılar. Burada veli, yüz yüze eğitim için evladının okula fiziki olarak gitmesi için o ücreti ödedi ama çocuk gidemedi.

Bunun hukuki karşılığı hiç kuşkusuz o bedellerin geri iadesidir. O 3 aylık bedelin iadesidir. Hakem heyetlerinden söz konusu iadeler başlayınca, özel okullar Milli Eğitim Bakanlığı'na baskı yapmaya başladılar ve bir görüş yazısı talep edildi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da bu özel eğitim ile alakalı birimden bir yazı iletildi. 'Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitimin yerini tutar.' dendi.”

"Veliler hukuki süreci başlatmalı"

Şahin, özel okullara öğrencilerini gönderen velilere hukuki süreç başlatmaları gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Eğer uzaktan eğitim, yüz yüze eğitimin eksikliğini hissettirmiyor ise lütfen 800 bin öğretmene ve binlerce okula boş yere masraf etmeyelim. Çocuklar internet üzerinden girsinler, takip gerçekleştirsinler. Gerçekleştirilen sözleşmeler yüz yüze eğitim sözleşmesi olduğundan, yerine getirilmediğinde, tüketici kanununa göre ayıplı hizmet olarak değerlendirilir ve söz konusu meblağ iade edilir. Ben kanuna ve hukuka uymayan bir hususta yalnızca ikilemde kalındığı için Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir görüş yazısına bakılarak söz konusu kararların verilmesini hiç doğru bulmuyorum.

Bu durum hukuka zarar verir. Veliler kesinlikle şu andan itibaren takiplerini gerçekleştirsinler, hakem heyetleri aleyhlerine karar verir ise şayet, tüketici mahkemelerine şikayet başvurusunda bulunsunlar. Burada bir sözleşme söz konusu ve bu sözleşmenin esas maddesi yüz yüze eğitimdir. Eğer yüz yüze eğitim vermemişseniz, sözleşmenin koşulları da yerine gelmemiştir, ayıplı hizmet olmuştur ve miktarın geri iade edilmesi gerekir.”

Yorumlar (0)