Rusya-Ukrayna sınırında askeri hareketlenme yaşanıyor

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rus ordusunun tatbikatı ve ilerleyişi hakkında Devlet Başkanı Putin’e rapor verdi. Sınır bölgesinde yaşanan askeri hareketlilik, dış basında geniş yankı bulurken bazı grupların görev yerini terk ettiği bildirildi. Savunma Bakanlığı Sözcüsü ise Batılı ülkelerin Rusya-Ukrayna arasındaki sorunu büyük bir krize dönüştürdüğünü belirterek büyükelçileri Belarus’taki Rus tatbikatını yerinde izlemeye davet etti.

DÜNYA 15.02.2022, 14:30 16.02.2022, 12:22
Rusya-Ukrayna sınırında askeri hareketlenme yaşanıyor

Rusya-Ukrayna arasında gerilim tırmanırken ABD, 16 Şubat tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağını duyurmuştu. Bu sebeple bazı ülkeler büyükelçiliklerini başkent Kiev’den Lviv’e taşımıştı. Saldırının olmayacağı yönünde açıklamalarda bulunan Rusya’da bugün askeri hareketlilik başladı.  

Putin, bakanlarla olağanüstü toplandı 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün Vladimir Putin ile ayrı ayrı görüşmelerde bulundu. Lavrov’un diplomatik adımlar konusunda bilgilendirmelerde bulunduğu Putin, Şoygu’dan da askeri tatbikat hakkında rapor aldı.  

“Tatbikatların bazıları sona erdi” 

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, şunları dile getirdi: “Sınır bölgesindeki tatbikatlardan bazıları sona erdi, kalanlar da bitmek üzere. Aralık 2021’de verdiğimiz talimatlar doğrultusunda yapılan planlar için ise daha yapmamız gereken birçok şey var.” 



Sergey Şoygu

Belarus-Rusya tatbikatı devam ediyor 

Sergey Şoygu, Belarus ile Rusya arasındaki “Müttefik Kararlılığı-2022” tatbikatının devam ettiğini aktararak harekatın 20 Şubat günü tamamlanacağını duyurdu.  

ABD denizaltısı, Rus sınırını ihlal etti 

Şoygu, Rusya’nın tatbikatlarının devam ettiği sırada ABD’den gelen bir denizaltının Rus karasuları sınırlarını ihlal ettiğini hem de bu ihlalin 4 kilometrelik derinlikte olduğunu aktardı. Bu mesafenin oldukça fazla olduğunu söyleyen Şoygu, “Denizaltı, Rus sınırlarından hemen uzaklaştırıldı.” ifadelerini kullandı. 



“Bazı birlikler merkeze döndü” 

Ülkenin batı ve güneydeki askeri bölgelerdeki tatbikatlarını tamamlayan bazı askeri birliklerin merkeze dönmeye başladığını ise Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov dile getirdi. Konaşenkov, konuşmasının devamına şunları ekledi: “Muharebe eğitimini tamamlayan her birlik, kendi üssüne dönecektir. Güney ve batı birlikleri, garnizonlarına dönmek için teçhizatlarını araçlara yüklemeye başladı.” 

“Belarus’taki tatbikatları izleyebilirler” 

Konaşenkov, Batılı ülkelere ise şu şekilde seslendi: “Ukrayna krizi konusunda Batılı ülkeler, gerilimi artırmış durumdadır. Bu sebeple Belarus’taki tatbikatımızın son aşamasını, Belarus’taki tüm büyükelçilere, yabancı basın mensuplarına ve savunma ateşelerine açık olarak gerçekleştirme kararı aldık. Söz konusu kişiler, 19 Şubat’ta gerçek mühimmatlar ile yapılacak atışları yerinde izleyebilir.” 

Yorumlar (0)