İşgal başlıyor mu? ABD, Kiev'deki elçiliğini taşıyor

Antony Blinken, Ukrayna'da tırmanan güvenlik endişeleri sebebiyle Kiev'deki elçilik çalışmalarını geçici bir süreliğine Lviv şehrine taşımakta olduklarını duyurdu. John Kirby ise Rusya’nın Ukrayna hududundaki askeri oluşumlarını artırdığını fakat Putin’in işgale an itibarıyla nihai karar verdiğine inanmadıklarını belirtti.

DÜNYA 15.02.2022, 00:32 16.02.2022, 09:11
İşgal başlıyor mu? ABD, Kiev'deki elçiliğini taşıyor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya ile ABD arasındaki Ukrayna krizi devam ederken ülkedeki ABD büyükelçiliğine ilişkin yeni bir karar aldıklarını açıkladı.

Blinken, "Rus kuvvetlerinin (hududa) dramatik bir şekilde yığınak yapması nedeniyle Kiev'deki elçilik çalışmalarımızı geçici bir süreliğine Lviv şehrine aktarma sürecindeyiz." sözlerini sarf etti.

ABD büyükelçiliğinin ülkenin batı bölgesinde yer alan Lviv şehrinden faaliyetlerini sürdüreceğini belirten Blinken, söz konusu elçiliğin Zelenskiy yönetimiyle irtibat halinde diplomatik girişimlerine devam edeceğini dile getirdi.

Rusya'nın tansiyonu artırmayı sürdürdüğünü öne süren Blinken, diplomasinin işletilmesine halihazırda açık durumda olduklarını sözlerine ekledi.

"Putin nihai kararını vermedi"

Pentagon Sözcüsü John Kirby ise Rusya’nın Ukrayna hududundaki askeri oluşumlarını artırdığını fakat Putin’in işgal için an itibarıyla nihai karar verdiğine inanmadıklarını belirtti.

Kirby, Moskova yönetiminin son 24 saat içerisinde dahi Ukrayna hududuna yakın bölgelerde askeri varlığını artırdığını kaydetti.

Kirby, Karadeniz’deki Rus donanmasına da bazı tatbikatlar yaptırıldığını ifade etti.

Kirby, “Ulusal Güvenlik Danışmanımız Jake Sullivan’ın da dediği gibi işgal her an başlayabilir." iddiasını yineledi. 

Yorumlar (0)