ABD ve Ukrayna anlaştı

Beyaz Saray tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Zelenskiy ile Biden'ın bir telefon görüşmesi yaptığı ve iki liderin Rusya-Ukrayna krizinde 'caydırıcılık ve diplomasi' üzerinde anlaşmaya vardığı kaydedildi.

DÜNYA 13.02.2022, 22:38
ABD ve Ukrayna anlaştı

Ukrayna Devlet Başkanı Valdimir Zelenskiy ile ABD Başkanı Joe Biden telefonda görüştü. 

Beyaz Saray tarafından gerçekleştirilen açıklamada, söz konusu görüşmede, Başkan Biden’ın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan bağlılığını tekrarladığı belirtilerek, ABD'nin partnerleri ve müttefikleriyle birlikte Rusya'nın Ukrayna'yı hedef alan herhangi bir saldırganlığına kararlı ve hızlı bir şekilde cevap vereceğini açık ve net bir şekilde ilettiği aktarıldı.

Söz konusu açıklamada, Zelenskiy ve Biden'ın, Rusya'nın Ukrayna hududuna yaptığı askeri yığınağa cevap olarak 'caydırıcılık ve diplomasi' üzerinde anlaşmaya vardıkları aktarıldı.

Putin ile görüşmüştü

ABD Başkanı Biden, dün Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirdiği 1 saatlik görüşmenin ardından açıklama yapılmıştı.

Beyaz Saray tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada Başkan Biden'ın, Ukrayna hududundaki askeri yığınağını sürekli olarak arttıran Rusya'nın bu ülkenin toprak bütünlüğüne daha fazla müdahale etmesi durumunda 'ABD'nin ortaklarıyla ve müttefikleriyle beraber kararlı bir şekilde cevap vereceği' ifadelerini kullandığına yer verilmişti. 

Biden'ın, Ukrayna topraklarına yapacağı 2'inci bir müdahalenin Rusya'ya 'ciddi ve hızlı maliyetler' getireceği hususunda da uyarılar yaptığı kaydedilmişti.

Bahse konu açıklamada, Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgal etmesinin geniş kapsamlı insani sorunlara sebep olacağı ve Rusya'nın itibarına zarar vereceği anımsatılmıştı. 

Biden'ın hususun çözüme kavuşması amacıyla diplomatik girişimlere öncelik verdiği, buna ek olarak diğer senaryolara karşı da tüm müttefikleriyle beraber hazır durumda oldukları hususunda açık ve net bir tavır ortaya koyduğu belirtilmişti. 

Kremlin tarafından yapılan açıklamada ise "Putin, Biden’a Ukrayna’yı işgal hususunda bile bile niçin önceden yalan bilgi verdiğine anlam veremediğini ifade etti." denilmişti. 

Yorumlar (0)