Çavuşoğlu: Rusya Ukrayna'da işgale kalkışırsa...

Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğe dair diyalog ve gerilimi azaltıcı çalışmalara odaklanılması gerektiğinin altını çizerek, "Rusya işgale kalkışırsa hiç doğru olmaz. Böyle bir şey yoksa da Batılı devletlerin devamlı olarak Ukrayna'da panik havası yaratan açıklamalar yapmamaları lazım." dedi.

GÜNDEM 12.02.2022, 21:27 14.02.2022, 08:29
Çavuşoğlu: Rusya Ukrayna'da işgale kalkışırsa...

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon programında, Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginliğe dair değerlendirme yaptı.

Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgal edebileceğine dair haberlerin Batılı devletlerden daha evvel de geldiğini anımsatan Çavuşoğlu, bu hususlarda farklı istihbarat raporlarının var olduğunu fakat Türkiye'nin temasta olduğu Belarus ve Rusya kaynaklarının bu durumu kabul etmediğini kaydetti.

Çavuşoğlu, yalnızca teyit edilmiş olan bilgilerin paylaşılmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, bir yandan diyalog sürerken diğer yandan gerilimi azaltıcı çalışmalara odaklanılması gerektiğini dile getirdi.

"Batılı ülkelerin daha dikkatli davranması lazım"

Rusya ile NATO, ABD ve AGİT (Avrupa İşbirliği ve Güvenlik Teşkilatı) üyesi devletler arasında diyalog mesajı içeren iletişime işaret eden Bakan, şunları ifade etti:

"Mektuplaşmakla sorunların çözülmeyeceğini Ruslara söyledik. Burada önemli olan güveni artırıcı adımların bir an evvel atılması ve her iki tarafın da endişelerinin ortadan kalkması. Rusya işgale kalkışırsa hiç doğru olmaz. Böyle bir şey yoksa da Batılı devletlerin devamlı olarak Ukrayna'da panik havası yaratan açıklamalar yapmamaları lazım.

Çavuşoğlu, her olasılığa karşı hazırlıklı durumda olmak gerektiğinin altını çizerek ülkemizin hem Ukrayna hem de Rusya nezdinde girişimlerini devam ettirdiğini vurguladı.

"25.000 Türk vatandaşı Ukrayna'da"

Olası bir saldırı ve savaş halinde Türk vatandaşlarının tahliye edilmesi ve taraf olduğu Montrö Anlaşması'nın derhal uygulanması gibi hususlarda hangi adımların atılacağının da göz önüne alındığını aktaran Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Panik havasında olmadığımı söyleyeyim. İstihbaratımızla ve diğer tüm kurumlarımızla devamlı olarak iletişim halindeyiz. Edindiğimiz bilgileri Sayın Cumhurbaşkanımıza ivedilikle arz ediyoruz. Ama eğer gereksinim olursa Türk vatandaşlarına yapılması gereken yardımları konuşuruz. Bir tahliye mevzubahis olursa bunu nasıl gerçekleştirebileceğimizi de konuşuyoruz."

Çavuşoğlu, gereksinim duyulması durumunda olası bir tahliyenin hava, deniz ve kara yolu ile ne şekilde yürütüleceğine dair detaylı faaliyetin gerçekleştirildiğini kaydederken, Dışişleri'nin Türk vatandaşlarına yönelik Ukrayna'nın doğusuna dair güvenlik ve seyahat duyurusu yaptığını da anımsattı.

Söz konusu ülkedeki Türk vatandaşlarına bir bir telefonla ulaşıldığını ve gereksinim durumunda nereye gideceklerinin anlatıldığını da ifade eden Çavuşoğlu, halihazırda iş insanları ve öğrenciler dahil olmak üzere yaklaşık olarak 25.000 vatandaşın Ukrayna'da ikamet ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Hazırlıklı olmak zorundayız fakat an itibarıyla bir panik havasında olduğumuzu söyleyemem. Neticede farklı istihbarat, farklı bilgiler mevcut. Bu bilgilerin doğru olup olmadığını yakından izliyoruz." dedi.

"Hepimizin huzuru bozulur"

Ülkemizin çatışmanın, savaşın, problemin bir tarafı olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin hedefinin çatışmanın önüne geçmek olduğunu dile getirdi. 

Çavuşoğlu, "En ufak bir gerginliğin bile hepimize etkisi var. Bu durum hepimizin huzurunu etkiler. Enerjiyi, ekonomiyi ve turizmi etkiler." diye konuştu. 

Yorumlar (0)