Rusya'dan yeşil ışık

Hızla artan Ukrayna gerilimine dair açıklamalar yapan Sergey Lavrov, Batılı ülkelere verilen güvenlik garantilerine ilişkin önerilerin kilit maddelerinde NATO ve ABD ile anlaşma şansının olduğunu kaydetti.

DÜNYA 14.02.2022, 18:20
Rusya'dan yeşil ışık

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Putin ile ülkenin başkenti Moskova'da bir görüşme yaptı.

NATO ve ABD'den güvenlik garantileri hususunda 25 Ocak tarihinde cevap aldıklarını hatırlatan Lavrov, bu cevapların kendilerini tatmin etmediğinin ve güvenliğe ilişkin endişelerinin dikkate alınmadığının altını çizdi.

Bahse konu yanıtları analiz ettiklerini kaydeden Lavrov, "Bunlara taslak cevabımız, 10 sayfa içerisinde formüle edildi." ifadelerini kullandı.

Batılı ülkelere, daha evvel AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) ile ilgili mektup iletildiğini anımsatan Lavrov, söz konusu mektuba da 'olumsuz' yönde cevap aldıklarını kaydetti.



"Mektubuma yanıt vermediler"

Lavrov, şöyle devam etti:

"Mevkidaşlarımdan hiçbiri mektubuma yanıt vermedi. Yalnızca iki ufak kağıt aldık. Biri, NATO'nun Genel Sekreteri Stoltenberg'den, diğeri de AB Güvenlik ve Dış İlişkiler Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell'den geldi. Bu yanıtlarda, 'kuşkulanmayın, diyalogu sürdürmeliyiz, Ukrayna etrafındaki tansiyonun düşürülmesi önemlidir' gibi sözler yer alıyor. Bu yüksek seviyede kabul edilen normun ihmal edilmesidir."

Bakan Lavrov, bahse konu mektuba bütün ülkelerden cevap almaya çaba sarf edeceklerini dile getirdi.



"Batılı ülkelerle güvenlik hususunda anlaşma şansı var"

Rusya Devlet Başkanı Putin'in "Batılı ile güvenlik hususlarında anlaşma yapmak için bir şans var mı?" sorusunu cevaplayan Lavrov, "Kişisel düşüncelerimi belirtmem gerekirse her daim olduğunu söylemeliyim." dedi.

Lavrov, gelinen son noktada konu ile ilgili temasların devam ettirilmesinden yana olduğunun altını çizdi.



Yorumlar (0)