Kanada’da protestoya katılan halka ve kamyonculara kötü haber 

Kanada hükümeti, ülkedeki düzeni yeniden sağlamak amacıyla oluşturulan Acil Durumlar Yasası’nın yürürlüğe sokulduğunu bildirdi.  

DÜNYA 15.02.2022, 15:17 16.02.2022, 12:22
Kanada’da protestoya katılan halka ve kamyonculara kötü haber 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau önderliğinde toplanan başbakan yardımcısı, adalet bakanı, kamu güvenliği bakanı ve acil durum hazırlık bakanı bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Ülkenin tarihinde ilk kez federal hükümete, protestoları bastırması ve ablukaları kaldırması için geçici yetkiler veren Acil Durum Yasası’nın yürürlüğe sokulduğu duyuruldu. 



“Yasal protesto, yasa dışı işgal boyutuna geldi” 

Justin Trudeau, ülkede devam eden protestolar hakkında şunları aktardı: “Ülkemizde yaşananlar yasal protesto olmaktan çıkmış artık yasa dışı işgale dönmüştür. Kolluk kuvvetlerimiz düzeni sağlamak konusunda ciddi zorluklarla karşı karşıyadır. Yasayla birlikte alınan önlemler coğrafi olarak hedef belirleyecek ve oluşan tehditlere karşı orantılı ve makul şekilde yanıt verilecek. Polise karşı tehlikeli ve yasadışı faaliyetlerin olduğu yerlerde düzeni sağlamak için daha fazla araç kullanılacak. Vatandaşlarımızı güvende tutmak, kurumlarımızı ve halkın işlerini korumak, trafiği felç eden kamyonları kaldırmak ve güveni yeniden kazanmak için adım atıyoruz.” 



Ülkedeki finans kurumlarına sınırlama getirildi 

“Ülkemizde faaliyet gösteren finans kurumlarına, yasa dışı ablukaların finanse edilmesini ve desteklenmesini engellemek için bazı sınırlamalar getirildi. Bu değişiklikleri yapıyoruz çünkü Kanada ekonomisine zarar veren faaliyetlerin finans kurumları tarafından desteklendiğini biliyoruz. Bundan sonra federal düzeydeki tüm yetkiler, şehir merkezi başta olmak üzere ülke genelindeki yasa dışı faaliyetlerin tümünü desteklemek için kullanılacak. Şu an için orduyu sokağa çıkarmak gibi bir amacımız yok. Ancak insanları taciz etmek, sokakları işgal etmek ve yasaları çiğnemek barışçıl bir protesto değildir.” 



Acil Durum Yasası neleri içeriyor? 

Justin Trudeau’nun belirttikleri dışında Acil Durum Yasası, hükümetin havaalanları ve sınır kapıları gibi kritik bölgeleri kapatması, güvence altına alması, acil durum ilan edilmesi gibi özel yetkiler de içeriyor. Kanada’daki bu yasa 1980’li senelere kadar “Savaş Tedbirleri Yasası” olarak kalmış ve 1988 senesinde ismi değişmiştir. Yasa en son 1970 senesinde, dönemin Başbakanı Pierre Elliott Trudeau tarafından Quebec’teki rehine krizinde uygulanmıştı. 

Yorumlar (0)