İsrail-Hamas savaşında 28. Gün: Şifa Hastanesi'ne yapılan saldırıda 13 ölü, 26 yaralı

İsrail-Hamas çatışması 27. gününde son dakika haberleri gelmeye devam ediyor… İsrail’in Gazze kuşatmasını tamamladığını söylemesinin ardından Hamas'tan yanıt gecikmedi. ABD'den gelen haber ise bölgedeki tansiyonu zirveye çıkardı. Hizbullah ile ikinci bir cephe açılabileceği endişesi sürerken ABD, Wagner'in devreye girdiğini duyurdu. Rus paralı asker grubunun Hizbullah'a Pantsir sağlayacağı iddiası İsrail'in gündemine birinci sıradan giriş yaptı. Söz konusu silahın bölgedeki dengeleri değiştireceği belirtiliyor. Mescid-i Aksa'ya alınmayan Filistinliler bu hafta da namazlarını dışarıya serdikleri seccadeler üzerinde kılarken, İsrail polisi yine biber gazı ile müdahale başlattı. Binlerce yaralı ve hastanın tedavi edildiği Şifa Hastanesi yerleşkesinin girişi, İsrail tarafından vuruldu.

DÜNYA 03.11.2023, 13:23 04.11.2023, 01:10 Hanife
İsrail-Hamas savaşında 28. Gün: Şifa Hastanesi'ne yapılan saldırıda 13 ölü, 26 yaralı

İsrail-Hamas çatışması 27. gününde son dakika haberleri gelmeye devam ediyor…

İşte saat saat son dakika gelişmeler:

22:40

Sığınmacıların kaldığı okulu vurdular

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, ambulansların vurulmasının ardından yeni bir saldırı açıklamasında bulundu. Aktarılan bilgilere göre Gazze'nin kuzeyinde yer alan Usame bin Zeyd Okulu, İsrail uçakları tarafından vuruldu. Saftavi bölgesindeki okulda çok sayıda ölü ve yaralının olduğu bildirildi.

18:02

Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmı vuruldu

İsrail ordusu, binlerce yaralı ve hastanın tedavi edildiği Şifa Hastanesi'ni hedef göstermişti. Edinilen bilgilere göre hastane yerleşkesinin giriş kısmı vuruldu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, vurulan ambulans konvoyundaki 13 kişinin öldüğü, 26 kişinin yaralandığı bildirildi.

16:52

Blinken'dan Yeni Açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“(İsrail yönetimine) Sadece Gazze'de değil aynı zamanda Batı Şeria'da sivillerin korunması gerektiğini vurguluyorum.

Filistinli sivilleri korumak için daha çok çaba göstermeliyiz. Çatışmanın diğer bölgelere yayılmasını önlemeliyiz.

Bu çatışmada ikinci veya üçüncü bir cephenin açılmaması konusunda başından beri çok netiz.”

16.30

Hizbullah lideri Nasrallah ilk kez konuştu! İsrail'e karşı ikinci cephe açılacak mı?

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah bugün yaptığı ilk halka açık konuşma ile İsrail-Hamas savaşına ilişkin sessizliğini bozdu ve "Filistin için dayanışma içindeyiz. Direniş güçleri ABD'nin Irak'taki ve Suriye'deki üslerine saldırı düzenleyecekler. ABD bunun bedelini ödemeli. Savaşı ve saldırıları sona erdirmeliyiz. Biz bu savaşa 8 Ekim'den beri zaten katıldık. Hamas'ın bu direnişi kazanmasını sağlamalıyız " ifadelerini kullandı.

HABERİN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYINIZ...

15.26

Netanyahu'dan Askerlere Mektup

Netanyahu, İsrail askerlerine bir mektup yazdı. Mektubunda,“Bu, ışığın oğulları ile karanlığın oğulları arasındaki bir savaştır” diyen Netanyahu, İsrailoğullarının İncil'deki düşman milletine atıfta bulunarak 'Amalek'in size ne yaptığını hatırlayın' dedi.

“Öldürülen, yaralanan, kaçırılan kardeşleriniz var” diyen Netanyahu sözlerine şöyle devam etti;

“Onlar adına, amacı düşman Hamas'ın yok edilmesi, rehinelerimizin geri verilmesi, ülkemizin, vatandaşlarımızın ve çocuklarımızın güvenliğinin sağlanması için bir kampanya başlattık. Işık karanlığı yenene kadar misyonumuzdan vazgeçmeyeceğiz. İyilik, bizi ve tüm dünyayı tehdit eden aşırı kötülüğü yenecektir.”

Netanyahu geçtiğimiz günlerde ise 'Hamas'a karşı Yeşaya kehanetini göreceğiz' diyerek bir başka dini olaya referans vermişti.

14:28

Gazze'de Can Kaybı Artıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 9 bin 227'ye ulaştığını açıkladı. Saldırılarda yaralananların sayısı ise 32 bin 500.

14:22

Blinken'dan Rehine Açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlı Blinken, İsrail'de yaptığı açıklamada, "Birlikte güçlü bir şekilde duruyoruz. İsrail kendini koruma ve görevine sahip. Bir daha bunu yaşamamaları için elimizden geleni yapacağız. Siviller çapraz ateşte kaldıkları için onlar için de elimizden geleni yapacağız. 7 Ekim'de olanlardan sorumlu değiller, insani yarım için çalışıyoruz. Her saniye rehinelerimizi düşünüyoruz. Onlar için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.

13:59

İsrail'in Gazze Planında Amerikan İzi

Gazze'de kara savaşı başlarken Hamas'ı yenilgiye uğratma planının ana hatları da ortaya çıkıyor. 'İsrail Gazze'de Hamas'ı Nasıl Yenmeyi Planlıyor?' başlıklı bir analiz yayınlayan Foreign Policy, IDF'nin Gazze stratejisini yazdı.

Analizde söz konusu stratejinin ABD'nin uyarıları sonrası şekillendiğine dikkat çekildi ve 'İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) stratejisi, Gazze Şehri'ni ve kıyı şeridinin kuzey bölgesini izole etmeye odaklanıyor; bu, ABD'nin İsrail'e sivil kayıplarını sınırlama yönündeki baskısından ve İsrail'in tam ölçekli bir kara parçasıyla ilgili karmaşıklıkları kabul etmesinden etkilenen kasıtlı bir yaklaşım' denildi.

FP ayrıca 'IDF, blok blok veya tünellerde savaşmadan grubun komutanlarını ve altyapısını ortadan kaldırmayı umuyor' yorumunda bulundu

13:17

Blinken Netanyahu İle Görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bugün İsrail’in başkenti Tel Aviv’de özel bir görüşme için bir araya geldi. İkili bugün ayrıca Savaş Kabinesi üyeleriyle de bir araya geleceği kaydedildi. 

12:52

İsrail Saldırıları Gölgesinde 4. Cuma

Mescid-i Aksa'ya alınmayan Filistinliler bu hafta da namazlarını dışarıya serdikleri seccadeler üzerinde kılarken, İsrail polisi yine biber gazı ile müdahale başlattı. 
Ayrıca İsrail polisi bölgede yayın yapmak isteyen gazetecilere de TOMA'lar ile kimyasal sıvı sıktı.

11:45

İrlanda'dan İsrail'e Tepki: İntikama Yaklaşan Bir Şey

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'intikama yaklaşan bir şey' olarak nitelendirdi; bu, bir Avrupa Birliği üyesi devletin liderinin İsrail'e yönelik en güçlü eleştirilerinden biri olarak öne çıktı. 

Varadkar açıklamasında 'İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğuna, Hamas'ın peşine düşme hakkına sahip olduğuna ve bunu bir daha yapamayacağına güçlü bir şekilde inanıyorum Şu anda ortaya çıktığını gördüğüm şey sadece meşru müdafaa değil. Bu daha ziyade intikama yaklaşan bir şeye benziyor' ifadelerine yer verdi.”

10:33

ABD Askeri Üssüne İHA'lı Saldırı

7 Ekim'den bu yana ABD'nin Suriye ve Irak'taki üslerine saldırılar giderek artıyor.

Irak'ın kuzeyindeki IKBY’nin Erbil kentine bağlı Harir ilçesinde ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri askerlerinin bulunduğu üs, iki İHA tarafından hedef alındı.

Saldırı sonucu hasar ya da can kaybı meydana gelip gelmediği henüz bilinmiyor.

10:33

Gazzelilerin İsrail'de Çalışmasına İzin Verilmeyecek

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada “İsrail Gazze’yle tüm ilişkilerini kesiyor. Bundan sonra Gazze’den Filistinli işçi gelmeyecek. Savaş başladığı sırada İsrail’de bulunan Gazzeli işçiler de geri gönderilecek” ifadeleri yer aldı.

09:59

Blinken İsrail'de

İsrail'e giden ABD Dışişleri Bakanı Blinken ilk olarak Başbakan Netanyahu ile görüşecek. Daha sonra ise Blinken’ın İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid ile de görüşeceği belirtiliyor.



08:30

Gazze'de 4 İsrail Askeri Daha Öldürüldü

İsrail ordusu, Gazze’deki kara harekatında dört askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı. Haaretz gazetesine göre böylece Gazze’de hayatını kaybeden askerlerin sayısı 23’e çıktı.

07:10

Hamas'tan İsrail'e Yanıt: Tarihin Laneti Olacak

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Daniel Hagari, İsrail kuvvetlerinin Gazze'de tüm güçle savaştığını, Hamas'ı yok etmeye odaklandığını ve tüm rehineleri eve getirmek için her türlü çabayı gösterdiğini söyledi. Açıklamada İsrail askerlerinin Gazze Şehri'nin kuşatmasını tamamladığı vurgulandı.

Dün akşam saatlerinde yapılan bu açıklamaya Hamas'tan yanıt geldi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, İsrail askerlerinin evlerine 'siyah çantalarla' döneceklerini belirtti. Sözcü Ebu Ubeida, 'Gazze, İsrail için tarihin laneti olacak' dedi.

06:13

İsrail Gündemine Oturan Gelişme: Wagner Devreye Girdi

Wall Street Journal (WSJ) 'ABD, Rusya'daki Wagner Grubunun Hizbullah'a Hava Savunma Sistemi Göndermeyi Planladığını Açıkladı' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı. 
Haberde 'ABD'li yetkililerin istihbarata dayandırdığı bilgiye göre, Rus paramiliter örgütü Wagner Grubu, Lübnanlı milis grubu Hizbullah'a bir hava savunma sistemi sağlamayı planlıyor. Göndermeyi planladıkları Rus SA-22 sistemi, uçakları engellemek için uçaksavar füzeleri ve hava savunma silahları kullanıyor' denildi.

ABD'li yetkililerin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde kilit rol oynayan Wagner paramiliter grubunun, İsrail'e karşı ikinci bir cephe belirirken Hizbullah'a uçaksavar sistemi sağlayabileceğine inandığını yazan WSJ aynı haberde 'Lübnanlı militan grup potansiyel olarak İsrail'e karşı ikinci bir cephe oluşturabilir' yorumunda bulundu.

Şuanda bölgedeki hava üstünlüğü tamamen İsrail'in elinde. Askeri uzmanlar Rus SA-22 sisteminin Hizbullah'a verilmesi durumunda bölgedeki bu dengenin İsrail aleyhinde değiştireceği görüşünde. 
Times of Israel'e göre, İsrail, gelişmiş silahların Hizbullah'a aktarılmasını engellemek amacıyla uzun süredir Suriye'de saldırılar gerçekleştiriyor.

Pantsir olarak da bilinen SA-22, uçakları, helikopterleri, İHA'ları balistik füzelerini ve seyir füzelerini imha edebilen, kamyona monteli kısa menzilli bir hava savunma bataryasıdır.

Yorumlar (0)