Finlandiya ve İsveç'ten Türkiye duyurusu: Geliyoruz!

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği başvurusu yapmasına karşı çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu konuda olumlu bir düşünceye sahip değiliz." demişti. Bu veto sinyali üzerine harekete geçen Finlandiya ve İsveç'in dışişleri bakanları, Türkiye'ye gelecek!

DÜNYA 16.05.2022, 19:24 17.05.2022, 01:53 Hakan Öksüz
Finlandiya ve İsveç'ten Türkiye duyurusu: Geliyoruz!

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş devam ediyor. Ukrayna'nın NATO üyesi olma ihtimali üzerine bu operasyonun gerekli olduğunu bildiren Kremlin yönetimi, şimdi de Finlandiya ve İsveç'e yönelik saldırganca açıklamalar yapmaya başladı. 

Finlandiya ve İsveç hükümetleri, NATO'ya katılma planını düşündüklerini bildirdi. Buna karşı çıkan Rusya'nın, Finlandiya sınırına askeri yığınak yapmaya başladığı iddia edildi.

Erdoğan: "Sıcak bakmıyoruz"

İskandinav ülkelerinin NATO üyesi olma ihtimalinin artması, Avrupa'daki siyasi gerilimi artırdı. Bu ik ülkenin NATO üyeliğine karşı çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Bu konuda olumlu bir düşünceye sahip değiliz. Bu ülkeler, PKK ve DEAŞ gibi terör örgütleri için bir sığınak işlevi görüyor." ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Çavuşoğlu ile görüşecekler!

NATO üyesi Türkiye'den gelen "veto" sinyali, Finlandiya ve İsveç'i harekete geçirdi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nın, bu konuda Erdoğan'ı ikna etmek için Türkiye'ye gelecekleri bildirildi. İsveç'in resmi haber ajansı TT, "NATO üyelik başvuruları hakkında Türkiye'de görüşme yapılacak." duyurusunu yaptı.

İsveç Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Ann Linde ve Pekka Haavisto, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek. 

Lüksemburg Dışişleri Bakanı: Türkiye ikna olacak!

Türkiye'nin "veto" sinyali vermesi hakkında yorumda bulunan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Eminim ki pes edecekler ve ikna olacaklar. Adım gibi biliyorum. Türkiye, bazen zorlayıcı olabiliyor. Ancak diyaloga açıklar." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)