Rus televizyonundan nükleer tehdit! “NATO üssü görürsek hamle yaparız”

Rus devleti kontrolündeki Rossiya One televizyonunda, Finlandiya’nın NATO’ya üyelik sürecini değerlendiren bir askeri uzman, “Sınırlarımızda bir NATO üssü görürsek hamle yaparız. Böyle bir durum olursa sınır bölgesine nükleer silahları yerleştirerek yeni önlem almaktan başka seçeneğimiz kalmaz” dedi. 

DÜNYA 16.05.2022, 11:07 16.05.2022, 11:56
Rus televizyonundan nükleer tehdit! “NATO üssü görürsek hamle yaparız”

Finlandiya’nın NATO’ya üyelik girişimi, dünya genelinde tartışılmaya devam ediyor. Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası İsveç ile birlikte NATO’ya girmek için diplomatik görüşmelere hız veren Finlandiya’nın bu hamlesi, Rusya’da tepkiyle karşılandı. NATO’nun Rusya’yı çember altına almak istediğini defalarca kez belirten Rus lider Putin, buna izin vermeyeceklerini ve ülkelerini savunmaya devam edeceklerini belirtmişti.

“Nükleer silahları yerleştirerek yeni önlem almaktan başka seçeneğimiz kalmaz”

Finlandiya’nın NATO’ya üyelik için başvuru sürecini başlatma kararı, Rusya’nın yeni gündemi oldu. Devlet kontrolündeki Rossiya One televizyonu da Finlandiya’nın bu adımını ele alarak, askeri uzmanların görüşlerini paylaştı. Programda konuşan bir askeri uzmanın açıklamaları ise gündem oldu. Finlandiya’da NATO üssü görmek istemediklerini dile getiren konuşmacı, “Sınırlarımızda bir NATO üssü görürsek hamle yaparız. Böyle bir durum olursa sınır bölgesine nükleer silahları yerleştirerek yeni önlem almaktan başka seçeneğimiz kalmaz” dedi. 

İsveç halkı da NATO üyeliğine tam destek veriyor

Finlandiya’nın yanı sıra İsveç de NATO üyeliği için kararlı bir tutum sergiliyor. İsveç’te hükümette olan Sosyal Demokrat Parti, ülkenin NATO’ya bir an önce dâhil olması gerektiğini her fırsatta vurguluyor. Ukrayna’daki Rus saldırıları sonrası düzenlenen anketlerde, İsveç halkının ezici çoğunluğunun NATO üyeliğine destek verdiği belirlendi. 

Rusya'dan iki ülkeye NATO uyarısı: Sınır hatlarını nükleer silahlarla donatırız

İki ülkenin bu girişimini yorumlayan bir diğer isim de Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitry Medvedev oldu. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya dâhil olması halinde Rusya’nın tedbir almak zorunda kalacağını vurgulayan Medvedev, “Böyle bir durumla karşılaşmamız halinde sınır hatlarına nükleer bombaları içinde bulunduran gemiler, İskender füzeleri ve hipersonik silahları konuşlandırabiliriz. Eğer iki ülke NATO’ya dâhil olursa, Baltık coğrafyası artık nükleer silahlanmadan arındırılmış bir bölge olarak kalamaz” şeklinde konuştu. 

Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülkeye Türkiye’nin endişelerini açıkça dile getirdi

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik adımı, Türkiye dışındaki tüm NATO üyesi ülkeler tarafından olumlu karşılandı. Türkiye ise iki ülkenin PKK’ya destek verdiğini vurgulayarak, bu girişime sıcak bakmadığını ilan etti. Bu çerçevede İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanları ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin bu konu hakkında endişelerini ve beklentilerini kendilerine iletmişti. 

“Finlandiya'nın ısrarını sürdürmesi, ülkeyi büyük bir felakete sürükleyebilir”

Finlandiya’nın NATO üyeliği için girişimlerde bulunmasını ‘korkunç bir durum’ olarak yorumlayan Rus milletvekili Vladimir Dzhabarov, “Finlandiya umarım bu girişimden vazgeçer. Aksi takdirde kendileri Rusya’nın direkt hedefi olarak belirlenecek. Eğer Finlandiya hükümeti bu girişiminde ısrarını sürdürürse, ülkelerini büyük bir felakete sürükleyebilir. Yaptıkları bu hamle, Rusya için çok büyük bir tehdit oluşturuyor ve bu durum asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)