Finlandiya kararını verdi! NATO’ya başvuru süreci başlıyor

Finlandiya’nın NATO üyeliği ile ilgili kesin kararını verdiğini açıklayan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, “Başvuru sürecini başlatıyoruz” dedi. 

DÜNYA 15.05.2022, 13:53
Finlandiya kararını verdi! NATO’ya başvuru süreci başlıyor

Bir süredir NATO üyeliği için diplomatik görüşmeler yürüten Finlandiya, kesin kararını vererek başvuru sürecini başlatma kararı aldı. Açıklama, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’den geldi. Finlandiya halkının NATO’ya dâhil olmak istediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Niinistö, “Başvuru sürecini başlatıyoruz. NATO’ya dâhil olmak için ilk resmi adımı atıyoruz” şeklinde konuştu. 

Türkiye dışındaki NATO ülkeleri, Finlandiya’nın üyeliğine sıcak bakıyor

Bir süredir İsveç ile beraber NATO’ya üyeliği gündemde olan Finlandiya, NATO bünyesindeki pek çok ülkeden destek mesajı almasına rağmen, Türkiye’den olumlu bir cevap bulamamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda İsveç ve Finlandiya’nın adeta terör sempatizanlarının misafirhanesi haline dönüştüğünü vurgulayarak, üyelik sürecine sıcak bakmadıklarını ilan etmişti. Türkiye’nin bu tutumunu duyurmasının ardından, Berlin’deki NATO zirvesi öncesi Finlandiya ve İsveçli mevkidaşlarıyla bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülkenin PKK’ya yönelik desteğinden duyulan rahatsızlığı dile getirerek, Türkiye’nin endişe ve beklentilerini kendileri ile paylaşmıştı. 

Yorumlar (0)