Türkiye’nin NATO tavrı İskandinav basınında geniş yankı uyandırdı

Terör örgütlerinin İskandinav ülkelerindeki varlığına tepki gösteren Türkiye bu konuda bir adım atılmasını bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu nedenle son dönemde patlak veren Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaların ardından NATO’ya katılmak isteyen Finlandiya ve İsveç’e sıcak bakmadıklarını açıklamıştı. Erdoğan’ın bu sözleri İskandinav basınında büyük yankı uyandırdı.

GÜNDEM 16.05.2022, 11:16
Türkiye’nin NATO tavrı İskandinav basınında geniş yankı uyandırdı

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırıların ardından İskandinav ülkeleri İsveç ve Finlandiya NAYO üyesi olmak istiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da gazetecilere yaptığı açıklamalarda gelişmeleri takip ettiklerini ve Finlandiya ve İsveç konusunda şu anlık olumlu bir pozisyonlarının olmadığını açıklamıştı. İki ülkenin adeta terör örgütlerine kapılarını açtıklarını ve parlamentolarında terör örgütlerine destekte bulunanlara yer verdiğini belirten Erdoğan söz konusu ülkelerin NATO’ya üye olmalarına karşı olduğunu dile getirmişti. Erdoğan’ın bu açıklamaları İskandinav ülkelerinde de oldukça geniş bir yankı buldu.

“Türkiye’nin ‘hayır’ deme riski bulunuyor”

Stockholm merkezli bir gazete Türkiye’nin İskandinav ülkelerine NATO kapısını kapatmadığını ancak bu ülkelerden terör örgütü PKK unsurlarını barındırmamasını istediğini aktardı. Öte yandan Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine hayır deme riskinin de bulunduğu aktarıldı. İsveç Devlet Televizyonu’nda yer alan haberlere göre ise İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesine karşın henüz olumlu bir yanıt alamadığı söylendi. Haberde Linde’nin iki ülke arasında bir anlaşma sağlanmadığı ancak görüşmelere devam edileceği aktarıldı.

Türkiye PKK konusunda bir şey yapılmasını bekliyor

Haberlerde Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine şüphe ile yaklaştığı ve bu ülkeleri YPG ve PKK’yı desteklemek ile suçladığı aktarıldı. Yapılan haberlerde Linde PKK’nın terör örgütü olduğuna inandıkları ve bu konuda oldukça net oldukları ancak diğer pek çok NATO müttefiki gibi diğer örgütlerle de görüşmelerinin olduğu ifadelerine yer verildi. Linde’nin ayrıca Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’ya kapılarına tamamen kapatmadığını ancak terör örgütü PKK konusunda bir şeyler yapılmasını beklediğini söylediği ifade edildi.

Üyelik için her ülkenin onayına ihtiyaç var

Svenska Dagbladet gazetesi ise hükümetin görüşmeler için Türkiye’ye bir heyet gönderildiği aktarıldı. Türkiye’nin NATO’ya katılım konusunda İsveç’i tehdit ettiği belirtilen haberlerde Stockholm yönetiminin bu sorunu çözmek adına Ankara’ya bir heyet göndereceği aktarıldı. NATO’ya üyelik konusunda bilgilendirmelerde bulunan haberlerde yeni üyelerin savunma ittifakına kabul edilebilmesi için var olan bütün üyelerden onay alması gerektiği belirtildi.

“Erdoğan iki ülkenin NATO üyeliğine sıcak bakmıyor”

Finlandiya basınında yer alan Etela-Suomen Sanoma gazetesi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini okurlarına aktardı. Haberde Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için şartlar listesini belirlediği aktarıldı. Kaleva gazetesi Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine kapılarını tamamen kapatmayacağını belirterek Erdoğan’ın bu iki ülkenin NATO üyeliğini hoş karşılamadığı belirtildi. Öte yandan Türkiye’nin ulusal güvenliği nedeniyle terör örgütlerine karşı duyduğu endişeler de haberlerde yer aldı.

Yorumlar (0)