NATO ve ABD'den Türkiye açıklaması: "Endişelerini dile getirdiler"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, son günlerin önemli gündem maddelerinden biri olan İsveç ve Finlandiya’nın "Türkiye çok önemli bir müttefikimiz. Bu konuda Türkiye, birtakım endişelerini kamuoyuna iletti ve her zaman olduğu gibi NATO’da, endişeler ortaya çıktığı zaman ortak bir zemin bulabileceğimizden oldukça eminim" sözlerini kullandı.

GÜNDEM 15.05.2022, 17:59
NATO ve ABD'den Türkiye açıklaması: "Endişelerini dile getirdiler"

Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısına katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ardından Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile birlikte düzenledikleri ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

"Türkiye kaygılarını dile getirdi"

İsveç ve Finlandiya’nın olası NATO’ya üyelik başvuruları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO'ya üye olmak isteyip istemedikleri hakkında karar vermek tamamen onlara kalmış. BU konuda verecekleri karara saygı duyacağız çünkü bütün egemen devletler, bu açıdan kendi yollarını seçme hakkını ellerinde bulundurmaktadır. İsveç ve Finlandiya, NATO'nun en yakın müttefikleridir. NATO’Ya başvurma kararı alırlarsa, bu tarihi bir olay olacaktır. Bu iki devletin NATO'ya üyelikleri, ortak güvenliğimizi artıracak, saldırganlığın yarar getirmediğini ve NATO'nun kapılarının açık olduğunu herkese gösterecek" sözlerine yer verdi.

NATO Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliği ile ilgili endişeleri hakkında da birtakım açıklamalar yaptı ve "Türkiye, bazı kaygılarını dile getirdi ve her zaman NATO'da yaptığımız gibi endişeler mevcut olduğu zaman masaya oturuyoruz. Üyelik konusunda nasıl hareket edeceğimiz ile ilgili ortak bir fikir ve zemin birliği bulabileceğimiz konusundan eminim." dedi.

Toplantı çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdiğini dile getiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "İsveç ve Finlandiya’nın tam üyelik için başvuruda bulunması durumunda hızlı bir biçimde ilerleyebileceğimizi düşünüyorum. Türkiye, açık bir şekilde niyetinin üyeliği engellemek olmadığını dile getirdi. Bu sebeple Türkiye'nin dikkat çektiği kaygıları, üyelik aşamasını geciktirmeyecek biçimde ele alabileceğimizi düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için NATO'nun en yakın iki müttefiki ve gerekli unsurlara sahip olduğuna dikkat çekti. Öte yandan Rusya'nın Harkiv etrafından çekildiğini, Donbas'ta gerçekleştirdiği saldırısının ilerleyemediğini ve stratejik hedeflerine ulaşamadığını dile getiren Stoltenberg, Ukrayna'nın söz konusu savaşı kazanacağını vurguladı.

ABD’den açıklama: “Görüşmeler sürüyor”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de "Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bu konuyu görüştüm, Finlandiya ve İsveç meselesi ile ilgili süreç işliyor, fikir birliğine ulaşabileceğimize inanıyorum. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında görüşmeler devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Olumlu bakmayız” açıklamasını yapmıştı

Geçtiğimiz cuma günü cuma namazından sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konudaki tavırlarını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki devletin NATO üyeliğine yönelik "Şu anda biz, Finlandiya ve İsveç ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz fakat olumlu bir düşünce içerisinde asla değiliz. Çünkü Yunanistan ile ilgili de daha önce NATO meselesinde bir yanlış yapıldı bizden önceki yönetimler tarafından ve Türkiye'ye karşı Yunanistan'ın, NATO'yu da ardına alarak takındığı tavrı hepiniz biliyorsunuz. Bu anlamda Türkiye olarak, ikinci bir yanlışı yapmak istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav devletleri, terör örgütlerinin ne yazık ki adeta misafirhanesi gibi. DHKPC'si, PKK'sı hepsi Hollanda’da ve İsveç'te yuvalanmış haldeler. Ve oraların, hatta biraz daha ileri gidiyorum; parlamentolarında da yer buluyorlar. Bu açıdan, bu konuya bizim olumlu bakmamızın imkanı yok” şeklinde konuşmuştu.

Dün NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO'da müttefik olacak bir devletin YPG/PKK terör örgütüne destek vermemesi gerektiğini söyleyerek, "Bu iki ülke (Finlandiya ve İsveç), açık bir şekilde YPG ve PKK’ya destek vermektedir. Bunlar terör örgütüdür" sözlerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)