Finlandiya’da NATO ve Türkiye paniği: "Erdoğan’la görüşmeye hazırım"

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Finlandiya’nın NATO üyeliğine başvurması ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için hazır olduğunu açıkladı. 

GÜNDEM 16.05.2022, 09:33 16.05.2022, 16:13
Finlandiya’da NATO ve Türkiye paniği: "Erdoğan’la görüşmeye hazırım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine olumlu bakmadığı açıklamaları, iki ülkede paniğe yol açtı.

İsveçli ve Finlandiyalı liderler, diplomasi trafiğini, Türkiye'yi ikna etmek için artırmayı hedefliyor.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye hazırım"

Bu kapsamda Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve NATO üyeliğine başvuracağını açıklayan Niinistö’ya, Erdoğan’ın söz konusu açıklamalarının Finlandiya için endişe teşkil edip etmediği sorusu iletildi.

Niinistö, "Açıkça söylemek gerekirse bu beni şaşırttı, çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir ay önce bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Ve kendisi NATO’ya başvurumuzu olumlu değerlendireceğini belirtmişti. Kendisine teşekkürlerimi ilettim. Fakat bunlar, dünkü açıklamalardan farklıydı. Şu anda bence ihtiyacımız olan, net bir cevap. Gündeme gelen problemler ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yeni bir görüşmeye hazırım." açıklamasını yaptı.

"Onay aşamasının hızlı olmasını bekliyoruz"

Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Marin de, “Mümkün olduğu kadar onay sürecinin sorunsuz ve kısa geçmesini bekliyoruz. Bu sebeple, birçok NATO üyesiyle, sürecimizi ve NATO’ya katılma kabiliyetimizi bahar aylarında tartıştık. Bu sebeple, önümüzdeki aylarda mümkün olduğunca bu sürecin hızlı ve problemsiz olmasını sağlamaya gayret edeceğiz. İsveç’in ya da Finlandiya’nın NATO üyeliği ile ilgili herhangi bir problem olacağına ilişkin NATO’dan bir belirti görmedik. NATO ile bağlantılı bütün yeteneklere sahibiz. Biz NATO’nun ortağıyız. Fakat bazı problemlere yönelik belirli açıklamalar gördük. Bu tartışmaları bakanlar ve ülkelerle yapmamızın önemli olduğunu söyleyebilirim. Çok sakin bir şekilde diğer liderlerle de her meseleyi tartışıyoruz fakat problem çıkacağını sanmıyorum." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)