NATO kararını vermeden Putin sopasını gösterdi

İsveç ve Finlandiya’nın NATO adaylığı hakkında açıklamalarda bulunan Putin, “Askeri yapının sınırlarımıza doğru genişlemesi, tepkimizi tetikleyecek.” şeklinde konuştu. 

DÜNYA 16.05.2022, 18:02 17.05.2022, 15:41
NATO kararını vermeden Putin sopasını gösterdi

İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya olası üyeliği Rusya’nın son günlerde sert yorumlarda bulunmasına sebep olsa da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir süredir sessizliğini koruyordu. Konu hakkında Putin’den ilk açıklama bugün geldi: “NATO’nun genişlemesi, Rusya için doğrudan tehdit oluşturmuyor ancak yine de bu durum, ABD’nin dış politika çıkarları doğrultusunda oluşturulmuş bir gelişmedir. Rusya, NATO’nun bir ülkenin dış politika aracı olarak kullanılmasına karşıdır. Bu kullanım, uluslararası güvenlik ortamını zedelemektedir.”



“Finlandiya ve İsveç ile bir problemimiz yok”

“Rusya olarak Finlandiya ile de İsveç ile de sorunumuz yok. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması konusunda da sorunumuz yok. Ancak NATO’nun askeri yapısının sınırlarımıza doğru genişletilmesi, bizim bu olaya karşı tepkilerimizi de değiştirecektir. Rusya için oluşacak tehditlere bakıp tepkimizi ona göre vereceğiz. Bu genişlemeye ek olarak Kuzey Atlantik İttifakı da coğrafi hedefin ötesine geçmektedir. Birlik, uluslararası konulara giderek daha fazla dahil olmaya ve uluslararası konuları kontrol etmeye çalışmaktadır. Tüm bunlar bizim için ekstra dikkat gerektiriyor.”



“Güvenliğimize karşı tehditleri inceliyoruz”

Putin’in ardından ise Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da açıklamalarda bulundu: “İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının güvenliğimize karşı oluşturabileceği tehditleri inceliyoruz. Öte yandan İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının, Avrupa’nın güvenliği açısından değil güçlendirmek, katkı sağlayacağını bile düşünmüyoruz. Daha doğrusu bu konudaki taahhütler bizi ikna etmiyor. Bu, bizi ayrıca endişelendiren bir konu. Ukrayna da NATO’ya dahil olabilir. Ancak şu anda Ukrayna ve Rusya arasında toprak paylaşımı konusunda anlaşmazlıklar bulunuyor. Bizim ne İsveç ne de Finlandiya ile toprak paylaşımı konusunda sıkıntılarımız var.”

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise bugünkü açıklamalarında şunları kaydetti: “Finlandiya ile İsveç’in NATO girişimlerinin sonuçları oldukça ağır olacak. Bu, büyük bir hata.”

Yorumlar (0)