Dünyadaki protestolar - 2019 (Peru)

Hong Kong'dan Haiti'ye, Keşmir'den Peru'ya dünyada kazanlar kaynıyor. Peki Peru'da neler oluyor?

DÜNYA 09.10.2019, 14:27 09.10.2019, 16:11
Dünyadaki protestolar - 2019 (Peru)

Dünya genelinde birçok farklı coğrafyada ekonomik ve siyasi krizlerle beraber rejim değişikliği istekleri de protesto gösterilerinin temel sebepleri arasında yer alıyor. "Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın sekizinci adresi Peru.

Peru Cumhurbaşkanı Martin Vizcarra, yolsuzlukla mücadele kampanyasında sağcı milletvekilleriyle yıl boyu süren savaşı sona erdirmek için Kongreyi feshetti, ancak isyancı milletvekilleri ülke genelinde kendilerine karşı protestolar başladığı için meclisi terk etmeyi reddetti.

 

Peru Kongresi de Martin Vizcarra'yı görevinden alarak yerine Başkan Yardımcısı'nı atadı. Aynı anda iki farklı devlet başkanı olan Peru'da Vizcarra’yı destekleyenler ile muhalifler sokaklara dökülerek gösteriler yapmaya başladı. 

Ülkedeki kaosu protesto eden göstericiler, Peru Kongresi'nde de toplanarak eylemlerine devam etti. Vizcarra ise televizyonda yayınlanan bir mesajla halka "Elimden geleni yaptım." dedi ve seçmenlere, yolsuzlukların araştırılması konusunda yaptığı teklifin engellendiğini söyledi.

Kongre başkanı Pedro Olaechea ise Vizcarra'yı "ahlakî yetersizlik" ve "anayasal düzeni çiğnemekle" suçladı. Olaechea'nın açıklamasının ardından Başkan Yardımcısı Mercedes Araoz geçtiğimiz hafta pazartesi gecesi Başkan olarak yemin etti ve Güney Amerika ülkesini yasama ve yürütme arasında bir çelişkiyle terk etti. Son kamuoyu anketlerine göre ise çoğu Perulunun meclisin dağılmasına destek verdiği ortaya çıktı.

 

Vizcarra sık sık sokaklarda selamlanmaya devam ediyor. Peru’nun anayasası, milletvekillerinin hükümete güvensiz iki oy vermesi sonucunda, cumhurbaşkanlarının meclise yeni seçim çağrısı yapmalarına izin vermiyor. 

Mevcut meclis, daha önce hükûmete güven duymadığı için güvensizlik oyu kullanmıştı. Vizcarra, meclisin anayasa mahkemesine yeni bir üye atamasını, güvencesizliğin ikinci oyu olarak saydığını söyledi. 

Ancak geçtiğimiz Pazartesi, hükûmete olan güveni yenilemeye yönelik oy veren milletvekilleri, meclisin mahkeme hâkimlerini tayin etme yetkilerini geçersiz kılarak anayasal sınırları aştığını söyledi.

 

Eski bir meclis üyesi ise "Vizcarra ve bakanları hapse atılacak. Tarihe son vereceğiz!". ifadelerini kullandı. Vizcarra yanlıları ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

"Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın dokuzuncu adresi Lübnan olacak.

Habernediyor.com

Yorumlar (0)