Dünyadaki protestolar - 2019 (Mısır)

Hong Kong'dan Haiti'ye, Keşmir'den Peru'ya dünyada kazanlar kaynıyor. Peki Mısır'da neler oluyor?

DÜNYA 05.10.2019, 10:18 13.01.2020, 10:48
Dünyadaki protestolar - 2019 (Mısır)

Dünya genelinde birçok farklı coğrafyada ekonomik ve siyasi krizlerle beraber rejim değişikliği istekleri de protesto gösterilerinin temel sebepleri arasında yer alıyor. "Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın ikinci adresi Mısır.

İspanya'da yaşamını sürdüren Muhammed Ali isimli Mısırlı iş adamı ve oyuncu, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin lüks içinde yaşadığını gösteren videolar paylaşmıştı. Muhammed Ali, halkın yoksulluk içerisinde sürdürdüğü hayat mücadelesine rağmen Sisi’nin refah içinde yaşamasını protesto amaçlı Cuma akşamı halkı sokağa çıkmaya çağırdı ve bu çağrısı karşılık buldu. 

Twitter'dan NextFriday (GelecekCuma) etiketiyle yapılan paylaşımın ardından, tweet 26 binden fazla etkileşim aldı ve sonrasında da insanların sokağa dökülmesiyle güvenlik güçleri muhalif avına başladı. Mısır'da devrim sonrası ilk defa sokaklara çıkan protestoculara karşı güvenlik güçleri sert müdahale uyguladı. 2 binin üzerinde kişi tutuklandı, ülkedeki yabancı kaynaklı basın ve medya kuruluşlarının çalışması engellendi. Gazeteciler ve diğer basın görevlileri gözaltına alındı, internet aksadı ve telefon hatları kesildi. Ülkede, mevcut durumda bulunan insan hakları örgütleri de yakından takip edilmeye başlandı. 

2013 yılından bu yana Mısır'da protesto gösterileri düzenlemek yasaktı. Bu sebeple protesto eylemleri Sisi yanlılarınca sürpriz olarak adlandırılıyor. 

Gösteriler kapsamında halkın sokağa dökülmesi kısa bir süre öncesine kadar pek çok Mısırlı için imkansız bir düşünceydi. Tahrir Meydanı'nda Cumhurbaşkanı Sisi'nin göreve başladığı 2014'ten beri herhangi bir protesto gösterisi yapılamamıştı.

AFP haber ajansının haberine göre en az 74 kişi tutuklandı. Resmi bir doğrulama gelmedi. Protestolar düzenlenen Süveyş'te de yüzlerce kişi Mısırlı sokaklara döküldü. Polisin, göz yaşartıcı gazlarla müdahale ettiği onlarca protestocunun tutuklanmasıyla sonuçlanan çatışmalar yaşandı. Adını vermek istemeyen göstericilerden biri AFP'ye, "Yaklaşık 200 kadar insan vardı. Onlar (güvenlik güçleri) göz yaşartıcı gazlarla birlikte plastik ve gerçek mermiler kullandılar ve bir sürü yaralı vardı," dedi.

"Tanrı'nın düşmanı"

Cumhurbaşkanı Sisi'yi "Tanrı'nın düşmanı" olarak nitelendiren protestolar sosyal medyada yayınlanıyor.

Protesto gösterileri, Sisi hükûmetinin bütün baskılarına karşın ülke genelinde sürmeye devam ediyor.

"Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın üçüncü adresi Endonezya olacak.

Turgut Başer / Habernediyor.com

Yorumlar (0)