Dünyadaki protestolar - 2019 (Haiti)

Hong Kong'dan Haiti'ye, Keşmir'den Peru'ya dünyada kazanlar kaynıyor. Peki Haiti neler oluyor?

DÜNYA 08.10.2019, 15:17
Dünyadaki protestolar - 2019 (Haiti)

Dünya genelinde birçok farklı coğrafyada ekonomik ve siyasi krizlerle beraber rejim değişikliği istekleri de protesto gösterilerinin temel sebepleri arasında yer alıyor. "Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın yedinci adresi Haiti.

Karayip ülkelerinden Haiti'de protestolar bir süredir devam ediyor. ABD destekli Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin yolsuzluklara karıştığı iddiası ve ekonomik problemlerin halkın yaşam maliyetlerini artırması sebebiyle Haiti'de 7 Şubat 2019'da başlayan ama Haziran ayından itibaren şiddetini artıran protestolar düzenleniyor.

Ülkede yaşanan ekonomik kriz, eğitim sektöründeki bozukluklar, altyapı eksikliği, sağlık birimlerindeki aksamalar, yetersiz istihdam, yakıt sıkıntısı ve ülke genelinde artan fiyatlar binlerce kişiyi sokağa döktü. Geçtiğimiz günlerde ise Devlet Başkanı Jovenel Moise liderliğindeki hükûmete karşı Haziran'dan beri sürmekte olan protesto eylemleri, binlerce kişinin katılımıyla şiddetini artırdı.

Başkent Port-au-Prince’de devlet başkanına istifa talebiyle sokağa çıkan eylemciler lastik yakıp barikatlar kurarak yolları kapattı. Ayrıca bazı eylemcilerin Devlet Başkanı Moise'nin evine taş fırlatmasıyla göstericiler ve güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Göstericiler birçok marketi yaktı, birçok mağazayı talan etti. Bir hapishanedeki mahkumların protestolar sırasında kaçtığı bildirildi.

ABD merkezli Miami Herald gazetesinin haberine göre, Haiti'nin önde gelen insan hakları örgütünün hazırladığı raporda, 16-30 Eylül tarihleri arasında, hükümet karşıtı protestolarda 17 kişinin öldüğü, aralarında gazetecilerin de olduğu 187 kişinin ciddi anlamda yaralandığı açıklandı. 

Muhalefet liderleri ve destekçileri, ülkede artan enflasyona, kamuda yolsuzluğa, gıda malzemeleri gibi temel ihtiyaç maddelerinin azalmasına ve başkentte birçok benzin istasyonunun kapanmasına neden olan akaryakıt sıkıntısına tepki gösteriyor.

Protestocular, önceki hükümetteki üst düzey yetkililerin, Venezuela destekli bir petrol yardım programından elde edilen gelirlerde yolsuzluk yaptığı yönündeki iddialarla ilgili daha derinlemesine soruşturma yapılmasını da talep ediyor.

Başbakan Moise ise, ülkenin problemlerinin sadece politik değil, aynı zamanda ekonomik, politik ve sosyal olduğunu belirterek, barışçıl bir diyaloga geçmek için muhalefete çağrıda bulundu.

Moise ayrıca, geri adım atmayacağını vurgulayarak, "Ben, Jovenel Moise, devlet başkanı, silahlı çetelere ve uyuşturucu kaçakçılarına bırakmayacağım." ifadelerinde bulunarak istifa etmeyeceği mesajını verdi.

"Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın sekizinci adresi Peru olacak.

Turgut Başer / Habernediyor.com

Yorumlar (0)