Dünyadaki protestolar - 2019 (Irak)

Hong Kong'dan Haiti'ye, Keşmir'den Peru'ya dünyada kazanlar kaynıyor. Peki Irak'ta neler oluyor?

DÜNYA 04.10.2019, 16:38 04.10.2019, 16:53
Dünyadaki protestolar - 2019 (Irak)

Dünya genelinde birçok farklı coğrafyada ekonomik ve siyasi krizlerle beraber rejim değişikliği istekleri de protesto gösterilerinin temel sebepleri arasında yer alıyor. "Dünyada protestolar-2019" haber dosyamızın ilk adresi Irak.

Irak'ta halk, altyapı ve kamu servislerinin eksikliği, hükûmet hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları, işsizliğin artması gibi sıkıntılarla sokaklara döküldü. Sosyal medya üzerinden sağlanan örgütlenme ile 1 Ekim'de sokağa çıkan Iraklılar, başta Bağdat olmak üzere birçok merkezde güvenlik güçleri ile karşı karşıya geldi. 

Hükûmet yapılarının bulunduğu başkent Bağdat'taki aşırı korunaklı Yeşil Bölge'de bir patlama meydana geldiği duyuruldu. Emniyet kaynakları, patlamanın Yeşil Bölge'nin iki füze ile hedef alınması sonucu meydana geldiğini açıkladı. 

Güvenlik güçlerinin protestoculara müdahalesi sonucu kaçan bazı Iraklılar ise ara sokaklarda ve yüksek yerlerde toplandı. Bunun üzerine emniyet güçleri, göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullanarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı. 

Bağdat’ın yanı sıra Nasıriye ve güney şehirleri Amara ile Hilla başta olmak üzere ülkenin güney kentlerinde de benzer protestolar düzenlendi. Ülkenin en büyük ikinci şehri ve en önemli limanı olan Basra'da da onlarca göstericinin gözaltına alındığı duyuruldu. Dur durak bilmeyen eylemlerin şiddeti Kerkük kent merkezine de sıçrarken valilik binası önünde toplanan eylemciler, yolsuzlukların önünün alınamadığı ve işsizlik problemine çözüm getirilemediği gerekçesiyle hükûmeti istifaya çağırıp hükümetin tamamen çökmesi dileklerini dile getirdi.

Hükûmet, Facebook, Twitter, Instagram ve Whatsapp gibi sosyal medya platformlarına erişimi durdurdu. Savunma Bakanlığı da kamu kurum ve kuruluşları ile diplomatik temsilcilikleri korumak üzere tüm birimleri alarma geçirdiğini duyurdu. Sadece Bağdat'ta "geniş kapsamlı" olarak ilân edilen sokağa çıkma yasağına dün öğle saatlerinde Nasıriye, Amara ve Hilla kentlerinin de dahil edilmesiyle toplamda 4 şehirde uygulanmaya başladı. İran yönetimi de Irak'la olan iki sınır kapısını kapattı.

Olaylar esnasında son açıklamalara göre 46 kişi hayatını kaybederken 2 bin 400’ü aşkın kişinin de yaralandığı öğrenildi. 

"Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın ikinci adresi Mısır olacak.

Turgut Başer / Habernediyor.com

Yorumlar (1)
Harun 5 yıl önce
Güzel bir yazı dizisi olacağa benziyor, elinize sağlık